Un exvicecanceller d’Àustria diu que les sentències de l’1-O són “polítiques” i “una qüestió de llibertat d’expressió”

Segons Erhard Busek, el conflicte català "és un problema europeu" i creu que la UE s'hi hauria d'implicar

Publicitat

El vicecanceller d’Àustria entre el 1991 i el 1995, Erhard Busek, creu que les sentències de l’1-O són “polítiques” i que s’han jutjat “declaracions polítiques” i “conviccions personals”, i no “delictes”. En declaracions a l’ACN després de reunir-se aquest dijous amb el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, Busek ha dit que la decisió del Suprem ha estat “massa dura”. Segons ell, el conflicte català “no només és un problema espanyol, sinó també europeu”, i creu que la Unió Europea s’hi hauria d’implicar participant en “converses”. Bosch ha expressat també a l’ACN que durant la seva gira s’està trobant posicionaments a favor del “diàleg”. Per ell, els aldarulls dels últims dies són vistos com “una conseqüència directa de les sentències”.

Busek, ara president de l’Institut per la Regió del Danubi i de l’Europa Central, ha dit que “hi ha d’haver converses a nivell europeu i també a Espanya”, però no és partidari que països individuals prenguin la iniciativa. L’ex número 2 del govern austríac pel Partit Popular (ÖVP), la formació que ha ostentat l’executiu en els últims dos anys i va guanyar les eleccions legislatives de setembre, també diu que la conveniència d’un referèndum “ha de ser discutida pels diferents actors”.

Al seu torn, Bosch ha valorat “positivament” la reunió amb Busek i la resta de contactes que ha mantingut a Àustria. Segons ell, els seus interlocutors “han destacat que el diàleg és absolutament necessari entre les parts”. A més, ha expressat “la tradició de Viena i d’Àustria com a mediador i país que contribueix a la pau mundial i a la neutralitat”.

Sobre els aldarulls dels últims dies, el conseller ha dit que els seus interlocutors els relacionen amb les sentències i amb “una actuació política molt maldestre del govern espanyol i els poders de l’Estat”. Bosch, que ha condemnat “tot acte de hooliganisme vingui d’on vingui”, ha evitat expressar la seva opinió sobre el paper dels Mossos d’Esquadra i de la conselleria d’Interior.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca