Els estudiants surten al carrer per exigir llibertat

25.000 estudiants, segons la Guàrdia Urbana, i més de 40.000 segons els sindicats convocants, s'han manifestat aquest dijous a Barcelona

Uns 25.000 estudiants, segons la Guàrdia Urbana, i més de 40.000 segons els sindicats convocants, s’han manifestat aquest dijous a Barcelona en resposta a la sentència del Tribunal Suprem (TS) que condemna els líders independentistes, en el marc de la vaga estudiantil.

Publicitat

La manifestació -que també s’ha produït a Girona, Lleida i Tarragona- ha començat tocades les 12 hores de la plaça Universitat, amb una pancarta en la capçalera que deia ‘Les estudiants ho parem tot’, i ha discorregut pel centre de Barcelona.

S’han corejat consignes com ‘Llibertat preses polítiques’, ‘1-O, ni oblit ni perdó’, ‘Els carrers seran sempre nostres’, ‘Premsa espanyola, manipuladora’ i s’ha escridassat quan ha passat l’helicòpter de la Policia Nacional amb crits de ‘Fora les forces d’ocupació’.

La manifestació ha anat pel carrer Pelai, el carrer Fontanella -on ha aparegut un home amb una bandera espanyola i un cartell amb la foto de Felipe VI, que ha estat apartat per policies i manifestants sense incidents- i la Via Laietana.

A l’altura de la Prefectura Superior de Policia s’han viscut moments de calma tensa durant una aturada de la manifestació de mitja hora, amb el llançament d’ous i ampolles de plàstic a la línia policial dels Mossos d’Esquadra que custodiava l’immoble.

Dos finals

Els manifestants del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) s’han dirigit des d’aquest punt cap al Rectorat de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), on han demanat a l’equip de govern l’adhesió del centre a la vaga convocada per a aquest divendres i han donat per finalitzada la mobilització.

En un comunicat, la UPF ha anunciat la suspensió de les activitats lectives pròpies durant la jornada d’aquest divendres, quan està prevista una aturada per part de sindicats i estudiants, i ha argumentat la seva decisió al·ludint a “la dificultat que aquesta comportarà per al manteniment amb la mínima normalitat i seguretat del conjunt d’activitats habituals de la universitat”.

Una altra part de la manifestació, la del Sindicat d’Estudiants (SE), ha finalitzat la protesta a la plaça Sant Jaume de Barcelona, on ha ressaltat l’èxit de la mobilització i de la vaga als centres educatius.

Dimissions al govern

Abans de l’inici de les manifestacions, SEPC ha demanat la dimissió del Govern per depurar responsabilitats per la seva “inactivitat i repressió”.

Les portaveus nacionals del SEPC, Bel Oliver i Marina Sabaté, han criticat l’actitud dels partits que conformen el Govern -JxCat i ERC- han retret les “contradiccions”, i han criticat que el conseller d’Interior, Miquel Buch, treballi amb el Govern central per detenir les mobilitzacions.

La portaveu del SE, Coral Latorre, ha ressaltat el seguiment “pràcticament total” de la vaga estudiantil a Catalunya, ha defensat el caràcter pacífic de les mobilitzacions després de la sentència del Suprem als líders independentistes i ha demanat la dimissió del conseller Buch.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes