Què en diuen els influencers de les manifestacions?

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Ahir a la nit el Phenomena va acollir el passi dels tres primers capítols de Vida Perfecta, la polèmica sèrie dirigida per Leticia Dolera que s’estrenarà a Movistar plus el dia 18 d’octubre. Mentrestant a Montjuïc els Premis Planeta concentraven la It people de l’escriptura. Com és sabut, Barcelona és diversa i polisèmica. Així que davant dels fets d’ahir ens hem volgut fixar en aquelles persones que sempre són a tot arreu però ahir no eren en cap manifestació. Les xarxes socials sempre acullen totes les opinions, però on són les opinions sobre la Barcelona d’aquests dies? Anem a veure què va passar al Phenomena i a les xarxes. Què n’han dit els influencers amb qui compartim ciutat sobre la qüestió que avui està en totes les converses?

En primer lloc al Phenomena, enmig d’uns dies tensos i d’expectació, vam veure Ada Colau somrient a les càmeres i xerrant distesa amb les actrius protagonistes i, abans d’encetar la projecció, la directora va agafar el micròfon: “Em fa molta il·lusió presentar la sèrie a la meva ciutat i el lloc on la vam rodar. Ahir va ser un dia molt trist, va sortir una sentència duríssima que ens allunya de la solució d’un conflicte polític”. L’única cosa a la qual podem aferrar-nos, va dir, és la cultura. “Ens volen en trinxeres i l’única trinxera que tenim avui és la de la cultura: ens permet posar-nos un mirall davant per entendre’ns i saber què ens fa por com a societat. Mirem-nos a través de les històries, que són ponts d’empatia, i així trobarem en l’altre menys diferències.”

No tothom ha estat tan explícit en les seves declaracions, per exemple, en el món influencer hi ha diversitat d’opinions però sembla ningú es mulla: des de Barcelona, la Dulceida (Aida Domènech) i la seva parella, l’Alba Paul, parlen lleugerament de la tristesa que els produeix la situació. “Sempre dic el que penso però tot i que ahir vaig estar tot el dia informant-me de la situació, no sabria expressar-me”, diu una d’elles. L’altra, comparteix una piulada sobre la des proporcionalitat de l’assumpte. Tot i això, al cap d’unes hores, les veiem a ambdues gaudint d’un sopar al restaurant.

Història a Instagram del 15 d’octubre

Hi ha hagut reaccions més discretes, com alguna re piulada de la Paula Gonu, que també viu a Barcelona i compartia imatges de la policia en les seves càrregues a l’aeroport. I després hi ha qui s’arrisca a dir el que pensa i es queixa proposant “imagina ser un turista i arribar avui a Barcelona”, com fa Pelayo Díaz. Ha obtingut respostes amb imatges de la ja famosa frase pintada a l’aeroport del prat: “Sorry about your lost flight but think about loosing your democracy”.


Després hi ha influencers que topen “mentre solament van a sopar amb una amiga” pel carrer amb policia i manifestants i es senten interpel·lades (i indignades). La Jessica Goicoechea té ganes de mudar-se fora de Barcelona per motius així, diu. “De veritat és necessari incendiar coses? I la violència? Quina vergonya de ciutat”.  Per interpel·lat, en River Viiperi, la seva parella, a qui passeig de gràcia li sembla un descontrol de persones “retardades i covardes”. I sí, pensareu que es refereix als policies, però ho diu per les persones que es manifesten.

Història a Instagram del 15 d’octubre
Història a Instagram del 15 d’octubre

La resta és silenci. On són totes aquelles persones que en els dies de normalitat xerren sense parar a través de vídeos d’instagram?