Dissabte 30 Maig, 2020

Premis literaris i dones

Més llegits

La CUP insta a nacionalitzar Nissan per salvar els llocs de treball

El diputat de la CUP al Parlament Vidal Aragonès ha reclamat al Govern que mantingui els llocs de treball...

Campuzano vaticina que la pandèmia donarà “per tancat” el procés independentista

L'exdiputat de JxCat al Congrés Carles Campuzano (PDeCAT) ha vaticinat aquest divendres que la pandèmia del coronavirus no acabarà...

Karlos Arguiñano i com descentralitzar la tele

Dines amb la família i encens la tele. Cansat que l'informatiu et conte el que ocorre a Madrid i...

La Unió d’Oficials de la Guàrdia Civil demana personar-se com a acusació a la causa del 8-M

La Unió d’Oficials de la Guàrdia Civil ha anunciat que ha demanat personar-se com acusació popular en la causa...

Unidas Podemos signa un manifest per demanar-li al govern del PSOE i Unidas Podemos que alliberi els Jordis

Unides Podem, el PNB, Bildu, Més País, el BNG, el Bloc Nacionalista Valencià i JxCat, ERC i CUP han...

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

La desproporció entre obres protagonitzades per dones i nombre d’autores reconegudes fa pensar. Fa quasi una dècada que la valenciana Carmen Amoraga, escriptora i actualment directora general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, quedara finalista del Premio Planeta (2010) amb la intensa novel·la de vides encreuades El tiempo mientras tanto. Si bé el guardó portava uns anys de qüestionable qualitat fins a la data, ara remunta amb els premiats Javier Cercas (guanyador) i Manuel Vila (finalista). El segell barceloní arrabassa així un parell de pesos pesats a les seues rivals Literatura Random House i Alfaguara. És la notícia del dia en una Barcelona encara convulsa per la sentència del Procés: anit van guanyar dos bons escriptors, dos hòmens pels que els grans grups editorials són capaços de lluitar.

Tan sols unes hores abans celebràvem el no tan sorollós dia mundial de les escriptores. Aquelles que s’atrevien a compartir llistats d’obres escrites per dones rebien la típica reprimenda condescendent de què açò ja és massa. Per a què volem rebre premis nacionals o internacionals si ja tenim convocatòries exclusives per a dones en què participar? Pareix que les dones, en un afany de protagonisme desmesurat, deslligades per l’època del #MeToo, pretenguérem aspirar a ser jutjades per igual, demanem que a tothom se’l mesuri per la mateixa vara de mesurar, massa desvergonyiment!

L’estat de la qüestió pot ser interpretat com una invitació o com un desafiament. Els premis Nobel de Literatura, Cervantes i Planeta reflectixen les grans desigualtats. Que la guanyadora siga una dona és tan excepcional que fins i tot correm a aprendre la pronunciació d’un cognom polonés amb autèntica eufòria, tendra emoció desbordant del premi de consolació, davall la sospita constant de quotes i paritat forçosa.

Tornem al Premio Planeta, aquest ha distingit menys d’una vintena de dones des de 1952. No hi ha dones escriptores? En el cas de aquest premi deu una presentar-se, potser és que no es presenten ni tan sols baix pseudònim? Com quan es deia que hi havia menys dones cursant estudis universitaris perquè preferíem fer altres coses. Els sostres de vidre tenen com a metàfora el vidre precisament perquè és transparent, perquè no es veu a simple vista, perquè quan ho intentes trencar pots tallar-te i danyar-te també.

Hi ha el concurs de narrativa escrita per dones organitzat pel Consell de les Dones del Baix Llobregat, el concur Relats de Dones i Còmics per la Igualtat organitzat per la Conselleria d’Igualtat de l’Ajuntament de Tarragona, el Premi Literari de Narrativa de Dones que promou la regidoria de Dona i Igualtat de l’Ajuntament de Bétera, i una infinitat de certàmens menors, no per això menyspreables, centrats en donar visibilitat al talents de les escriptores o calmar els ànims sense necessitat d’aspiracions majors.

Sorprén que ens queixem tan poc d’aquestes coses. De la mateixa manera en què el color d’una bandera té la capacitat de paralitzar carrers, autovies, aeroports, inundats de manifestants, mentres el pronunciament públic pels assassinats masclistes diàriament vaja quedant relegat a un minut de silenci en concentracions protocol·làries i manifestacions innòcues. Alguna cosa passa amb les dones, importem menys i està malament dir-ho en veu alta. Així que continuem escrivint encara que no ens premien per això. Perquè quan en veu alta no es pot dir cal escriure-ho. No importa el format, novel·la, assaig, poesia, el poder de la paraula té major duració que el d’una flama.

- Publicitat -

Mirall és possible gràcies al suport dels seus subscriptors i mecenes. Amb només 2€/mes podem enfortir aquesta aposta periodística sense embuts.

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Breus

El Congrés dóna un termini a Borràs perquè s’expliqui sobre el seu suplicatori

La Comissió de l'Estatut dels Diputats ha donat un termini de 10 dies perquè la portaveu parlamentària de JxCat, Laura Borràs, presenti les seves...

Vergés denuncia el “desgast mental” del desconfinament per fases del govern espanyol

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha criticat aquest divendres el pla de desconfinament per fases del Govern central davant la...

La CUP recorda que depèn del Gobierno que els Jordis surtin

El diputat de la CUP al Congrés Albert Botran ha sostingut aquest divendres que, "amb voluntat política, el Govern espanyol podria iniciar els tràmits...

Campuzano vaticina que la pandèmia donarà “per tancat” el procés independentista

L'exdiputat de JxCat al Congrés Carles Campuzano (PDeCAT) ha vaticinat aquest divendres que la pandèmia del coronavirus no acabarà amb el conflicte català entre...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca