Dissabte 30 Maig, 2020

Els fils que suturen

Més llegits

La CUP insta a nacionalitzar Nissan per salvar els llocs de treball

El diputat de la CUP al Parlament Vidal Aragonès ha reclamat al Govern que mantingui els llocs de treball...

Campuzano vaticina que la pandèmia donarà “per tancat” el procés independentista

L'exdiputat de JxCat al Congrés Carles Campuzano (PDeCAT) ha vaticinat aquest divendres que la pandèmia del coronavirus no acabarà...

Karlos Arguiñano i com descentralitzar la tele

Dines amb la família i encens la tele. Cansat que l'informatiu et conte el que ocorre a Madrid i...

La Unió d’Oficials de la Guàrdia Civil demana personar-se com a acusació a la causa del 8-M

La Unió d’Oficials de la Guàrdia Civil ha anunciat que ha demanat personar-se com acusació popular en la causa...

Unidas Podemos signa un manifest per demanar-li al govern del PSOE i Unidas Podemos que alliberi els Jordis

Unides Podem, el PNB, Bildu, Més País, el BNG, el Bloc Nacionalista Valencià i JxCat, ERC i CUP han...

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Fa més d’una hora que estic visionant vídeos i llegint tuits. Alguns, molts, parlen d’odi i repressió, uns altres diuen que eixe no és el camí, hi ha qui acusa la policia de ser la que provoca els incendis i qui defensa que l’única via que els queda és la força.

Dins de tot este maremàgnum, diria d’opinions  —però són poc més que pensaments a correcuita per la incomoditat d’allò que veiem—, el cervell ha de buscar vies per a entendre i justificar la desfeta que s’està vivint a Catalunya.

De tots els vídeos, m’ha cridat l’atenció este frame en què es veu una parella. Estan mirant una barricada en flames al passeig de Gràcia al mateix temps que ell l’agafa del muscle donant entendre que la vol protegir. Que la protegirà. Ampliant la foto veig que ella somriu mostrant orgull. Un orgull de Poble que potser consideren absolutament necessari davant la situació en la qual s’han vist immersos en estos dos últims anys.

Ell té el rictus de qui pensa i no troba solució ni remei. Potser el xic trobe desproporcionada l’actitud de la gent que ha eixit al carrer a protestar per una sentència exagerada i inadmissible que, segons han dit diversos juristes tant estatals com internacionals, no té més raó de ser que la d’acovardir. I la por, normalment, immobilitza.

Estem veient gent que, des de la comoditat de les seues cases, demana la solució final. Amb un poc de sort el dijous faran un crowdfunding per a comprar napalm i ajudar les fogueres aleatòries però des de casa, des de la seua realitat pretèrita i naftalènica. I açò no hi ha qui ho puga parar, amb raó el xic de la foto està preocupat mentre ella somriu. Per a ella ja és una victòria, encara que el caliu que dóna eixe foc efímer, s’apague esta nit i mai torne a encendre’s, almenys no com hui.

Què passarà demà? Qui anirà a apagar eixos focs? Qui apagarà tants anys de negació a l’enteniment? Si la independència basca es va demanar des de la violència més cruenta, el poble català va optar pel diàleg i per arribar a acords. Cap de les dues fórmules funciona. Què fem amb este tap de bassa que de no deixar córrer l’aigua i l’acaba convertit en un podrimer que paga el Poble?

De moment, córrer fugint dels qui defensen, a colp de porra i tuit, una unitat estatal que s’enfonsa cada dia que passa, bé siga per la ineptitud o per una magnífica estratègia política que no es poden traure de les mans.

O no volen traure’s de les mans! Cantava Maria Ostiz l’any 77 això de que “con una frase no se gana un pueblo ni con disfrazarse de poeta (…) a un pueblo hay que ganarlo con respeto, porque un pueblo es algo más que una maleta…”.

Deslliguem allò que està lligat. I ben lligat. Que encara estem a temps d’evitar que eixes famílies dividides per una qüestió ideològica es facen un mal irreparable. Crec que ara, més que mai, hem de saber qui som i d’on venim i qui ens ha acompanyat en eixe camí de tants anys. És moment de protegir-nos entre tots perquè ací ens va el futur a tots. Tant si portes una o quatre ratlles roges en la bandera. Ni la primera et dóna la impunitat que creus per a dir el que és correcte, ni l’altra per a deixar que et diguen com has de viure.

Que les banderes són de fil i es poden apedaçar, però els fills són de carn i eixa marca de sutura queda per sempre. Com deia Ciceró Amicitiae nostrae memoriam spero sempiternam fore (espere que la memòria de la nostra amistat siga eterna).

- Publicitat -

Mirall és possible gràcies al suport dels seus subscriptors i mecenes. Amb només 2€/mes podem enfortir aquesta aposta periodística sense embuts.

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Breus

El Congrés dóna un termini a Borràs perquè s’expliqui sobre el seu suplicatori

La Comissió de l'Estatut dels Diputats ha donat un termini de 10 dies perquè la portaveu parlamentària de JxCat, Laura Borràs, presenti les seves...

Vergés denuncia el “desgast mental” del desconfinament per fases del govern espanyol

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha criticat aquest divendres el pla de desconfinament per fases del Govern central davant la...

La CUP recorda que depèn del Gobierno que els Jordis surtin

El diputat de la CUP al Congrés Albert Botran ha sostingut aquest divendres que, "amb voluntat política, el Govern espanyol podria iniciar els tràmits...

Campuzano vaticina que la pandèmia donarà “per tancat” el procés independentista

L'exdiputat de JxCat al Congrés Carles Campuzano (PDeCAT) ha vaticinat aquest divendres que la pandèmia del coronavirus no acabarà amb el conflicte català entre...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca