El Suprem podria jutjar Puigdemont amb jutges de la Sala Militar

Marchena ha apuntat la "difícil situació" de l'actual Sala Penal perquè 13 dels 15 jutges ja han intervingut en el judici del procés.

Publicitat

Els magistrats de la Sala Militar del Tribunal Suprem no estarien exclosos del torn de substitució al qual podrien haver d’acudir en un futur no gaire llunyà per enjudiciar el president legítim de la Generalitat Carles Puigdemont per la causa del procés independentista a Catalunya, han assenyalat a Europa Press fonts jurídiques.

La possibilitat que calguin substitucions l’ha apuntat aquest dimecres el president del tribunal que va jutjar el cas, Manuel Marchena, i ha assenyalat la “difícil situació” en la qual hipotèticament es trobaria aquest òrgan en el cas d’haver de jutjar en el futur altres encausats del procés –i ha al·ludit Puigdemont sense citar-lo– a causa del fet que 13 dels 15 magistrats que integren la sala ja hagin tingut relació amb aquest assumpte en les fases d’instrucció o d’enjudiciament.

Marchena així ho ha manifestat durant la seva compareixença davant la Comissió de Qualificació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), davant la qual ha presentat el projecte per renovar el càrrec durant cinc anys més.

Fonts de l’alt tribunal assenyalen que, igual que ha reconegut Marchena en la seva compareixença, hi ha prou doctrina del Tribunal Constitucional que avala que un mateix tribunal pugui jutjar uns fets que ja coneix però referits a diferents persones. Afegeixen, no obstant això, que la possibilitat que s’opti finalment per deixar entrar magistrats d’altres sales no es descarta.

Publicitat

Competents amb assumptes penals

En el Suprem hi ha uns 80 magistrats que es reparteixen en cinc sales. A més de la Penal, existeixen la Civil, la Social, la Contenciosa Administrativa i la Militar, que l’integra un president i set magistrats, vuit membres en total. Quatre d’aquests vuit han de procedir de la carrera judicial i els altres quatre del cos jurídic militar, que des del moment de la presa de possessió tenen de manera permanent la condició i estatus personal de magistrats del Tribunal Suprem.

Les mateixes fonts assenyalen a Europa Press que els magistrats de la sala Militar tenen competència en assumptes penals en aquest àmbit, per la qual cosa l’entrada en una sala de substitució no es podria qüestionar en aquest aspecte. Si finalment s’opta per aquests magistrats, haurien de ser previsiblement triats entre els de procedència judicial.

La solució, sempre en el cas que Puigdemont es detingui i s’entregui a Espanya, podria passar per un acord de la Sala de Govern del Tribunal Suprem que deixi preestablerta la substitució entre sales, un mecanisme que mai s’ha aplicat en l’alt tribunal amb anterioritat.

Actualment, i segons ha apuntat Marchena, als 7 magistrats que han integrat la sala del procés cal sumar-hi l’instructor, Pablo Llarena, i als tres magistrats de la sala de recursos durant la instrucció, se li suma un altre magistrat que va substituir un d’ells que es va posar malalt, i la jutge Carmen Lamela –contaminada per haver instruït la causa del Major Trapero dels Mossos d’Esquadra a l’Audiència Nacional–.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca