10.000 vigatans marxen sobre Barcelona

Els manifestants criden proclames de rebuig a la sentència de l'1-O i a favor de la independència

Unes 10.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han sortit aquest dimecres a les 9 de Vic en direcció Barcelona per la C-17 flanquejats per una desena de tractors i diversos motards. Tot i que alguns només arribaran fins a Centelles, la intenció d’una gran majoria és arribar fins a Barcelona i fer nit als punts que han habilitat des de la Marxa de la Llibertat a la Garriga i Sant Quirze del Vallès. Els manifestants volen fer palesa la indignació per una sentència de l’1-O que consideren “injusta” i “desproporcionada”. “Sóc aquí perquè n’estic tip d’injustícies. No ens mereixem com a poble les agressions que estem patint”, ha explicat en Miquel. Ell vol arribar fins a Centelles i tornar a Vic en tren, “però dependrà de com aguanti el cos”.
En un to festiu i reivindicatiu, milers de persones s’ha concentrat aquest dimecres al matí a la plaça 1 d’octubre de Vic per sortir tots junts en direcció cap a Barcelona en una de les cinc marxes organitzades per l’Assemblea Nacional Catalana com una acció de resposta a la sentència de l’1-O.

Publicitat

Abans de sortir, en un petit escenari, alguns dels familiars dels presos independentistes han rebut l’escalf dels participants. Laura Masvidal -la dona de Joaquim Forn-, Blanca Bragulat -la dona de Jordi Turull- i la germana de Toni Comín han agraït les mostres de suport. Masvidal ha dit que la sentència els va deixar “estabornits”, però veure la reacció de la gent és el que els “connecta amb la realitat del país”. Masvidal també ha destacat que la marxa és una mostra d’allò que es vol ensenyar, “un poble que camina i que caminarà”.

Els participants a la marxa amb qui ha pogut parlar l’ACN han reivindicat la “indignació” que els va provocar conèixer una sentència que qualifiquen d'”injusta”. “Els posaran a la presó més de 100 anys i això és una injustícia, i més si es compara amb les penes que han decidit pels autors d’altres casos greus com el de la Manada”, explica en Pau, un dels joves que participa a la Marxa. L’Ester, una altra de les participants, ha destacat que ha anat a totes les manifestacions i desitja que aquesta sigui l’última, però ha admès que en el fons encara queda “un llarg camí”.

En la concentració a la plaça 1 d’octubre s’han vist força motxilles i estores per fer nit als punts habilitats per l’ANC. És el cas de l’Anna, una estudiant que viu a Barcelona però és de Vic , i que aprofitarà la marxa per arribar a la capital catalana i ser a punt per les classes de dilluns. “A la facultat han suspès totes les classes avaluables i això ens ha facilitat la mobilització”, ha explicat.

D’altres, com l’Aina i la Carlota, en principi només tenen intenció d’arribar fins la Garriga. “Portem menjar, aigua i coses d’abric”, han explicat. “Arribarem fins on arribem i plegarem quan ens cansem”, han afegit. Les dues amigues viuen a Centelles i quan passin per allà esperen poder agafar més provisions.

A més dels familiars d’alguns presos, també hi havia la Marta Tordecillas, una de les víctimes de les càrregues de l’1-O del 2017, la ninotaire vigatana Pilarín Bayés o la consellera d’Agricultura, la ripollesa Teresa Jordà. De fet, la presència de participants del Ripollès és molt notable, com també altres manifestants que han arribat des de la Garrotxa.

És previst que la Marxa arribi a Centelles per dinar i a dos quarts de tres prossegueixin el seu camí per la C-17 passant per Aiguafreda, Tagamanent, el Figaró, i arribada a la Garriga per dormir. Dijous la torre de gent passarà per Les Franqueses del Vallès, Granollers, Lliçà de Vall, Parets, Mollet, Polinyà, Sabadell i Sant Quirze del Vallès. Divendres la previsió és arribar a Barcelona amb motiu de la vaga general convocada per la Intersindical CSC.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes