Una trentena de diputats britànics denuncien la repressió de l’Estat contra l’independentisme

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

El secretari d’Estat britànic per a Europa, Christopher Pincher, ha defensat aquest dimarts el sistema legal espanyol i ha insistit que el procés independentista català és un assumpte que ha de resoldre’s a Espanya davant una trentena de membres de la Cambra dels Comuns.

Pincher s’ha sotmès al qüestionament urgent dels parlamentaris tots amb el seu llaç groc en suport dels presos independentistes, però també algun conservador, laborista i liberal-demòcrata, a més dels gal·lesos de Plaid Cymru.

“Els tribunals espanyols són independents, els seus processos són transparents i sòlids, les penes que posen els tribunals són assumpte dels tribunals i la llei espanyola és cosa d’Espanya”, ha dit el secretari d’Estat. Els tribunals, ha prosseguit, han “emès sentències que, agradin o no, s’han d’obeir”.

Mentre els diputats afirmaven que “a Catalunya peguen la gent per defensar els seus drets” o advertien que si els fets haguessin tingut lloc a un altre país, Londres ja hauria reaccionat, Pincher ha assenyalat que la llei espanyola és clara i els independentistes sabien el que feien: “els que van fer ús de fons públics per a aquest referèndum sabien que estaven trencant la llei i per tant han d’acceptar que la llei s’apliqui”.

El que sí que ha fet és animar a gestionar amb “molta cura” i “sobrietat” la situació des del punt de vista policial. “Per descomptat que el Govern britànic deplora qualsevol manera d’opressió però també qualsevol aldarull que soscavi la legalitat i perjudiqui la propietat o la seguretat individual”.

El debat ha propiciat que el president del Parlament britànic, John Bercow, hagi afirmat que l’expresident català Carles Puigdemont seria “extremadament benvingut” per parlar davant la Cambra, arran d’una pregunta sobre si Puigdemont podria anar al Regne Unit sense por de ser extraditat a Espanya.

En la seva resposta, el secretari d’Estat ha agraït Bercow que recordi els drets que tenen ells i els “amics” d’expressar-se davant la Cambra i ha evitat pronunciar-se sobre una ordre de detenció fins que no s’executi, com és costum del Govern.

Bercow no ha continuat la resta del debat, que ha passat a ser dirigit per la vicepresidenta i Pincher ha esquitxat el debat d’al·lusions vetllades a la política domèstica britànica dient als diputats que o estan a favor dels jutges o estan en contra. “Si comencem a qüestionar el que decideixen els jutges i a pensar que podem decidir millor entrarem en la barbaritat que vostès han esmentat”, ha dit.

L’assumpte de Puigdemont l’ha suscitat la laborista Emily Thornberry, que ha titllat la sentència del procés d'”equivalent judicial” a l’actuació policial de fa dos anys al carrer, “dura, innecessària i contraproduent”.

No obstant això, Thornberry, del partit germà del PSOE, ha assenyalat que la crisi l’havia “heretat” el Govern de Pedro Sánchez i ha defensat el seu enfocament de “diàleg pacífic i eventual d’acord dins del marc constitucional”.

- Publicitat -