Torra prepara el contraatac

Remetrà cartes a presidents, ministres i mitjans estrangers sobre la sentència

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha anunciat aquest dimarts que el president de la Generalitat, Quim Torra, enviarà cartes a presidents, primers ministres, ministres d’exterior i a les ambaixades i consultats del G-20 i de l’Associació Europea de Lliure Comerç, “entenent que són els més importants del món”, per explicar la sentència de l’1-O del Tribunal Suprem i la resposta que donarà el Govern.

Publicitat

Ho ha dit en una roda de premsa després del Consell Executiu Extraordinari, en la qual ha afegit que enviarà als mitjans estrangers d’aquells països un dossier explicatiu de la situació.

El president de la Generalitat va remetre aquest dilluns cartes al Rei i al president del Govern central en funcions Pedro Sánchez, en les quals criticava la sentència, assegurava que qui havia de ser condemnat és qui va ordenar les càrregues de l’1-O i demanava una reunió “urgent” a cadascun.

Quan li han preguntat si Torra ha rebut cap resposta a aquestes missives, Budó ha explicat que per ara no: “A veure si aquest cop donen resposta a una carta, perquè darrerament per molt que nosaltres comuniquem l’altra banda, no trobem resposta”.

Ha recordat que Torra compareixerà davant el Parlament aquest dijous a les 10.00 hores per abordar la sentència, tot i que no farà cap proposta perquè la cambra voti, així com havia anunciat.

No obstant això la consellera ha dit que estan treballant amb els grups parlamentaris perquè ells sí que ho facin: “S’està treballant perquè sorgeixi un mandat efectiu del ple del Parlament”.

Durant la reunió extraordinària del gabinet de Torra -que ha substituït l’ordinària de cada dimarts- el president també els ha anunciat que s’adhereix a una campanya d’Òmnium per la qual s'”autoinculpa” pels fets de l’1-O.

Així mateix, ha anunciat que al Consell Executiu han acordat anul·lar les agendes de tot el Govern -almenys fins aquest dijous- pel que els consellers només participaran en actes de “rebuig a la sentència”.

“Això no s’acaba aquí”

Quan li han preguntat si el Govern preveu fer una mica més com a resposta a la sentència després de mesos assegurant que estaven treballant per presentar-la, Budó ha replicat: “Això no s’acaba aquí. Això comença aquí”.

Sobre l’acte anunciat per l’ACM i l’AMI pel qual Torra convocava el 26 d’octubre els alcaldes a participar en un acte en el Palau de la Generalitat per mostrar el seu rebuig a la sentència, la consellera no ha volgut confirmar-ho, però ha dit que des del Govern es treballa per donar “una resposta conjunta” també amb les entitats municipals.

Ha recordat que el Govern va parlar amb els ajuntaments que durant les 72 hores després de fer-se pública la sentència convoquessin plens extraordinaris als consistoris i ha afegit: “Segurament hi haurà un altre acte amb les entitats municipals”.

Quan li han preguntat si se sumaran a la manifestació convocada durant la jornada de vaga general del divendres a les 17.00 hores, a la qual ja s’han adherit Òmnium i l’ANC, ha explicat que “pel que fa al Govern hi ha mobilitzacions que com a tal no pot assistir, però a títol individual, els consellers faran el que considerin oportú”, i ha afegit que no vol respondre a això en nom del president.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes