El Suprem rebutja qualsevol rebaixa

Descarta que els condemnats hagin de complir la meitat de la pena per poder sortir en tercer grau

Publicitat

La sentència del Tribunal Suprem ha rebutjat la petició de la fiscalia perquè els condemnats a presó hagin de complir la meitat de la pena per poder ser classificats en tercer grau penitenciari, que implica sortir de la presó de dilluns a divendres durant el dia i també els caps de setmana complets. El Suprem argumenta que l’aplicació de l’article 36.2 del Codi Penal que esgrimeix la fiscalia no pot ser interpretada com un “mecanisme jurídic per evitar anticipadament decisions de l’administració penitenciària”, sinó que serveix per preservar els bens jurídics violentats, i això està garantit per les penes d’inhabilitació. És a dir, que els condemnats no podran tornar a assumir responsabilitats públiques i no podrien repetir els mateixos delictes. A més, recorda que la fiscalia pot recórrer en el seu moment classificacions en tercer grau que consideri prematures.

En definitiva, el Suprem rebutja anticipar-se a decisions de l’administració penitenciària. Creu que l’article 36.2 no està pensat per això, i recorda que les hipotètiques classificacions en tercer grau poden ser recorregudes i poden ser objecte de revisió per part dels tribunals.

En aquest sentit, conclou que la capacitat jurisdiccional per revisar decisions administratives en l’àmbit penitenciari que es considerin contràries a dret és “la millor garantia” que el compliment de les penes “s’ajustarà a un pronòstic individualitzat de compliment i progressió”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca