Tusk no accepta el xantatge d’Erdogan

Els caps d'estat i govern debatran durant la pròxima cimera del Consell Europeu l'aplicació de mesures contra Turquia per la invasió del nord de Síria

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha respost aquest divendres al president de Turquia, Tayyip Erdoğan, que la Unió Europea (UE) “no acceptarà que s’utilitzin els refugiats com a arma ni com a xantatge”. Després que Erdoğan amenacés “d’obrir les portes” als refugiats arran de les crítiques a l’operació al nord de Síria -zona controlada per les milícies kurdes-, Tusk ha alertat que la invasió de Síria pot provocar una “catàstrofe humanitària” i més “inestabilitat a la regió”. “Les amenaces del president Erdogan estan totalment fora de lloc”, ha remarcat el president del Consell Europeu. Des del consell d’afers exteriors de la UE asseguren que els caps d’estat i govern debatran durant la pròxima cimera del Consell Europeu si impulsar mesures contra Turquia per la invasió del nord de Síria.

Publicitat

Fonts del consell d’afers exteriors de la UE apunten preocupació perquè l’operació de Turquia al nord de Síria pugui “debilitar l’estabilitat a la regió i el progrés de la coalició internacional contra el Daesh”, així com la possibilitat que generi “noves tensions i més desplaçaments” a la zona.

Sobre la decisió del president dels Estats Units, Donald Trump, de retirar les tropes a la frontera que separa Turquia i la zona controlada pels kurds, fonts del consell d’afers exteriors de la UE asseguren que va ser una “sorpresa per a molts” i neguen preocupació perquè hi pugui haver una possible represàlia del règim de Bashar al-Assad.

Fonts diplomàtiques espanyoles assenyalen que, probablement, les mesures europees que puguin haver pròximament contra Turquia no seran tant per l’operació a Síria, sinó per les perforacions en aigües de Xipre per cercar-hi gas i petroli.

Pel que fa a la posició d’Espanya, les mateixes fonts apunten que Espanya abordarà les possibles mesures, que podrien estar relaciones amb armes o exportacions, amb “molta cura” en tractar-se d’un “soci important” per a Espanya i la UE. “S’ha de modular, cosa que no significa deixar-se fer xantatge amb els principis”, indiquen.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes