La Generalitat prohibirà fumar a cotxes i estadis el 2020 amb una nova llei d’addiccions

La normativa equipararà els cigarrets electrònics als convencionals

Publicitat

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha explicat que prohibiran fumar dins de vehicles privats i espais esportius a l’aire lliure amb la nova llei catalana d’addiccions, que preveuen que el Parlament aprovi al llarg del 2020.

“El cotxe és un habitacle molt petit, i es demostra que la concentració de fum és més que perjudicial”, i aquesta concentració de nicotina és superior a la que hi havia als bars i discoteques abans que es prohibís, ha explicat en una entrevista de Rac1 recollida per Europa Press.

“La llei que tenim ara és molt antiga. La societat canvia molt, i les lleis s’hi han d’adaptar”, ha reflexionat, i ha dit que inclourà els cigarrets electrònics, que són una altra manera de fumar igual de perjudicial, i per això cal equiparar-los al tabac convencional.

Ha dit que “segurament” la prohibició en vehicles serà mitjançant sancions, però que treballen amb el Servei Català de Trànsit (SCT) per veure la manera de fer-ho, tot i que ha considerat que el simple fet de parlar-ho ja produirà un efecte i hi haurà persones que deixin de fumar als vehicles.

Publicitat

No preveu problemes

Vergés ha defensat que hi ha debat públic sobre la qüestió i que hi veu molta gent a favor, i ha relatat que treballen en aquesta llei tot i que no ha concretat en quin trimestre s’aprovarà, dependrà del temps de tramitació del Parlament: “Penso que aquesta llei tirarà endavant sense gaires problemes”.

Ha vist que la mesura és necessària davant les “espantoses” dades actuals sobre tabaquisme, amb 10.000 morts anuals atribuïbles al tabac, amb un repunt del nombre dels fumadors.

Preguntada per si s’hauria de prohibir el tabac en general, ha dit: “Jo soc antiprohibicionista. Per mi, la norma general no ha de ser prohibir i tenir aquesta actitud paternalista cap a la societat d’allò que pots fer i el que no pots fer, però sí regular”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes