Dimecres 27 Maig, 2020

El govern espanyol aprova exhumar el Generalíssim abans del 25 d’octubre

L'Estat informarà a la família

Més llegits

El Parlament podrà investir a distància

JxCat, ERC i la CUP tiraran endavant conjuntament la reforma del reglament del Parlament després que aquest dilluns s'hagi...

El 80% de les farmàcies han atès persones amb símptomes de covid-19 que no havien pogut accedir als serveis de salut

Més del 80% de les farmàcies catalanes han atès persones amb símptomes de la malaltia covid-19 que no havien...

Les farmacèutiques van rebutjar treballar en la preparació contra epidèmies el 2017

L'ONG Corporate Europe Observatory assegura que el lobby de les farmacèutiques va rebutjar el 2017 una proposta de la...

Poliamor al Botànic i política Tinder

L’estructura de les parelles ha canviat molt al segle XXI i els diferents rols dins d'elles també. Els governs...

Forn destaca la hipocresia de Marlaska amb l’excap de l’operatiu policial de l’1-O

L'exconseller de l'Interior Joaquim Forn ha acusat el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, d'actuar contra Diego Pérez de los...

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

El govern espanyol exhumarà Francisco Franco del Valle de los Caídos abans de divendres 25 d’octubre. El Consell de Ministres d’aquest divendres ha aprovat establir un “espai de temps” que va des d’aquest divendres fins al 25 d’octubre per culminar el procés de l’exhumació i traslladar les restes del dictador al cementiri del Pardo. L’executiu espanyol ha explicat que avisarà la família del dictador de la data i l’hora exacta amb 48 hores d’antelació. En roda de premsa a Moncloa, la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, ha assegurat que el trasllat es farà amb “absolut respecte” i amb la “major discreció”. Els mitjans de comunicació no podran estar presents durant l’exhumació ni l’inhumació a l’interior dels recintes. La vicepresidenta ha dit que no volen “arribar més enllà del límit del dia 25” perquè l’exhumació no coincideixi amb la campanya electoral del 10-N. Calvo ha afirmat que l’executiu té una “satisfacció extraordinària” perquè l’exhumació “suposa tancar amb dignitat allò que no era digne”.

L’anunci de Calvo arriba després que aquest mateix dijous el Tribunal Suprem donés llum verda definitiva a l’exhumació. El Suprem ja havia avalat el decret de l’executiu espanyol del 15 de març que aprova el trasllat de Franco al Pardo en una sentència emesa el 30 de setembre en la qual la secció quarta de la sala contenciosa-administrativa va desestimar la totalitat del recurs de la família del dictador, que vol impedir-ho. Aquest dijous, el Suprem va donar llum verda definitivament al trasllat, a petició de l’Advocacia de l’Estat, en aixecar la suspensió cautelar que encara pesava sobre l’exhumació pels recursos pendents de resoldre de la Fundació Francisco Franco, l’Associació de la Defensa del Valle de los Caídos i la comunitat benedictina.

A més, aquesta setmana l’alt tribunal també ha determinat que el prior del Valle de los Caídos no pot impedir l’exhumació per molt que reiterés per carta la seva negativa a deixar entrar a la basílica per exhumar el dictador apel·lant a la “inviolabilitat” de l’espai religiós. El Suprem també va defensar que només l’alt tribunal pot paralitzar el trasllat de les restes independentment de la causa pendent sobre la llicència d’obres al jutjat contenciós-administratiu 3 de Madrid. A banda, el Suprem ja havia determinat a la sentència que no calia llicència municipal per exhumar-lo, ja que és una obra menor.

Així doncs, l’executiu espanyol inhumarà Franco al panteó familiar del cementiri de Mingorrubio, a El Pardo, on està enterrada la seva dona, Carmen Polo. El panteó és de titularitat pública. Els néts de Franco volien que se l’inhumés a la cripta de la catedral de l’Almudena, on hi ha les restes de la seva filla, Carmen Franco Polo. El govern espanyol ho va rebutjar per motius de seguretat, ja que l’Almudena està a ple centre de Madrid, i perquè permetria la seva “exaltació” en un espai públic.

El Suprem va donar la raó al govern espanyol, ja que sosté que l’exhumació no és discriminatòria contra Franco donada la singularitat de la seva figura i no vulnera el dret a la intimitat de la família. L’alt tribunal considera que el dret a elegir el destí de les restes mortals dels familiars no és “un dret absolut i pot ser limitat per raons d’interès públic”, com és el cas, ja que no és una inhumació de caràcter privat.

Un procés administratiu llarg

L’executiu espanyol va iniciar els tràmits de l’exhumació el 24 d’agost de l’any passat, poc després que Pedro Sánchez arribés a la Moncloa després de guanyar la moció de censura. El Consell de Ministres va aprovar un decret per canviar el redactat de l’article 16.3 de la llei de Memòria Històrica i va indicar que només podien estar enterrats al Valle de los Caídos persones que haguessin mort en la Guerra Civil (Franco ho va fer el 1975).

Tot i que el govern espanyol esperava que el procediment fos més ràpid, es va anar retardant al·legant que calia ser “garantista” en tot moment, donant opció a la família i als altres actors implicats perquè presentessin les al·legacions que consideressin. El 15 de febrer el Consell de Ministres va ordenar l’exhumació de Franco del Valle de los Caídos i va demanar a la família que comuniqués on volien enterrar-lo. Davant el desacord entre els néts de Franco i l’executiu sobre on inhumar-lo, el 15 de març l’executiu va anunciar que reinhumaria les restes del dictador al Pardo. Va ser quan la família Franco va recórrer al Tribunal Suprem per evitar que el trasllat es fes el 10 de juny, tal com va acordar l’executiu al decret recorregut.

El Suprem va paralitzar cautelarment l’exhumació i ha acabat donant la raó a l’executiu quan s’ha pronunciat sobre el fons de la qüestió. L’alt tribunal encara ha de resoldre els recursos de la Fundació Francisco Franco, l’Associació de la Defensa del Valle de los Caídos i la comunitat benedictina però ho farà en línia amb la sentència que avala l’exhumació.

Recurs de la família al TC

La família del dictador va presentar dijous un recurs d’empara al Tribunal Constitucional (TC) contra l’exhumació del dictador. És un nou intent dels néts del dictador per impedir que el govern espanyol traslladi les restes de Franco al cementiri del Pardo. Tanmateix, fonts jurídiques afirmen que això no paralitza l’exhumació. Així doncs, el govern espanyol té llum verda per traslladar les restes del dictador encara que hi hagi pendent aquest recurs al TC.

- Publicitat-

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Breus

Rull i Turull asseguren que estan presos per informes manipulats

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat aquest dimecres que tota Espanya està construït sobre la base de la seva supervivència com...

El PP escalfa la insubordinació de la Guardia Civil

El vicepresident segon del Govern central, Pablo Iglesias, ha demanat aquest dimecres al secretari general del PP, Teodoro García Egea, que aclareixi si la...

S’acaben les franges horàries i es regularà l’accés a les platges en la fase 2

El govern espanyol ha publicat un decret al Butlletí Oficial de l'Estat que elimina les franges horàries dels nens i dels adults en fase...

L’informe del 8-M de la Guardia Civil accentua el seu caràcter manipulador contra la dissidència

La Guàrdia Civil va alterar la declaració d’un testimoni a l’informe sobre el 8-M que va entregar a la jutgessa que investiga el cas....

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca