Asens tira de realisme i assevera que l’amnistia és “poc viable”

El cap de llista d’En Comú Podem al 10-N alerta que tallar carreteres com a resposta a la sentència pot ser “contraproduent”

Publicitat

El cap de llista d’En Comú Podem al 10-N, Jaume Asens, ha admès que l’amnistia és “la solució ideal” però que és “poc viable”. En una entrevista a l’Ara, Asens ha demanat “començar a baixar dels núvols” perquè “les solucions ideals solen ser poc viables” i ha recordat que no hi ha la correlació de forces per a que es doni aquesta sortida als presos, a més de tenir un “difícil encaix jurídic”, entre altres qüestions. Per tot plegat, ha recomanat a la resta de forces no fer “competicions” per veure qui fa la proposta “més radical” i tampoc “mistificar” cap opció en concret.

Asens creu que caldrà veure quina és la “via” més efectiva per la llibertat dels presos. La proposta dels comuns és una reforma del Codi Penal, en què s’especifiquen els delictes de rebel·lió i sedició, que tindria efectes retroactius i permetria alliberar els polítics empresonats. També ha recordat que, per a l’indult, qualsevol persona el pot sol·licitar –no cal que ho facin els mateixos polítics- i que no té com un dels requisits el perdó. “Com a polític, la meva obligació és parlar clar a la gent, i no puc dir que l’amnistia és una cosa viable ara mateix”, ha insistit.

Quan falten pocs dies perquè es conegui la sentència, Asens ha avalat la desobediència civil com a resposta però només si té alguna “utilitat”. En aquest sentit, ha considerat que els talls de carreteres o vies fèrries poden ser “més contraproduents que útils”. El líder dels comuns a Madrid ha explicat que, en el context actual, després de les detencions de membres vinculats a CDR acusats de terrorisme, s’ha instal·lat aquesta idea de violència.

“S’ha portat el conflicte a uns termes on el govern espanyol se sent més legitimat per iniciar vies repressives dures”, ha advertit. Per tot plegat, ha recomanat evitar “estar allà on ens volen col·locar”. “La dreta està desitjant que es produeixin situacions de gran col·lapse per poder utilitzar Catalunya com a excusa”, ha argumentat.

Publicitat

Sobre la vaga del 18 d’octubre, Asens ha dit que el seu espai polític anirà a aquelles convocatòries que interpel·lin les majories socials, que siguin útils i per un objectiu concret i evitaran les mobilitzacions “endogàmiques per expressar la indignació que quedi en el no-res”.

El líder dels comuns al congrés ha alertat que la sentència, encara que sigui per sedició i no per rebel·lió, serà “absolutament injusta” i ha dit que tindrà un impacte “devastador”. A més, en termes polítics, ha lamentat que una condemna allunyarà el marc necessari per tornar a la normalitat democràtica i seure en una taula, tot i que s’haurà de fer, “serà en condicions més difícils”.

Mirant al 10-N, En Comú Podem batalla per ser forts per evitar que el PSOE “miri a la seva dreta”. “Sánchez s’entendrà amb Rivera o amb Casado, i això serà desastrós per als interessos de les majories socials a Catalunya”, ha dit. També ha acusat els socialistes d’agitar “el fantasma del 155” tot i que creu que no es tornarà a aplicar a Catalunya: “Ho fan per no parlar dels problemes reals de la gent”.

Asens ha admès que la relació entre el líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias, i el de Més País, Íñigo Errejón, s’ha deteriorat i “pesen qüestions personals”, però creu que les discrepàncies són més “tàctiques” que no pas “programàtiques”. Sobre la presentació de la candidatura d’Errejón a Barcelona, Asens hi veu “improvisació” i l’ha qualificat de “paracaiguidisme polític”. Amb tot, ha dit que intentaran mantenir una relació de “cordialitat” amb aquesta formació.

Finalment, el cap de llista dels comuns a Madrid ha criticat ERC per haver vetat la compareixença del conseller d’Interior, Miquel Buch, en relació a les càrregues policials en un desnonament a Barcelona.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes