Dimarts 26 Maig, 2020

El CaixaForum reflexiona sobre la inestabilitat del món contemporani

La mostra s’articula a l’entorn de la gran instal·lació ‘Laberint’ (1969-2019) d’Àngels Ribé

Més llegits

Desobeir per a rescatar les persones

Dubto, tot i que tampoc m'estranyaria, que encara quedi algú dins l'independentisme que s'hagi sorprès pel caràcter amb el...

Vergés apunta a una unificació de les fases: “Els indicadors són molt bons”

"Tenim indicadors molt bons en les tres zones i això ens fa pensar que podem avançar en aquest sentit"....

L’OMS comença a descartar una altra onada important de contagis

La directora de Salut Pública de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), María Neira, ha indicat aquest dilluns que...

El Parlament podrà investir a distància

JxCat, ERC i la CUP tiraran endavant conjuntament la reforma del reglament del Parlament després que aquest dilluns s'hagi...

Forn destaca la hipocresia de Marlaska amb l’excap de l’operatiu policial de l’1-O

L'exconseller de l'Interior Joaquim Forn ha acusat el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, d'actuar contra Diego Pérez de los...

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

El portuguès João Laia reflexiona al CaixaForum de Barcelona sobre la inestabilitat del món actual i “la caiguda dels relats dominants” a través de l’art contemporani. En concret, d’11 peces que ha escollit dins dels fons de “la Caixa” i de la col·lecció del MACBA, com a guanyador de la nova convocatòria del programa de suport a la creació que impulsa la fundació bancària. ‘En caiguda lliure’ és el títol provocador, admet Laia, d’una exposició que gira física i metafòricament al voltant d’una gran instal·lació d’Àngels Ribé, ‘Laberint’ (1969-2019). El comissari fa una interpretació en clau “sociològica” de la peça, que li suggereix conceptes que connecten amb l’actualitat, com el de murs i fronteres, la “transparència” de les nostres vides davant els sistemes de vigilància i control o el laberint de desorientació que provoca “la pèrdua de coordenades amb la caiguda de les narratives dominants”.
L’exposició s’articula a l’entorn de la gran instal·lació Laberint (1969-2019), d’Àngels Ribé. La seva forma espiral i la transparència evoquen la inestabilitat i desorientació del moment actual, segons la lectura que n’ha fet el comissari de la mostra, João Laia. Al seu voltant apareixen peces que van des del 1969 fins a l’actualitat de Runa Islam, Andreas Gursky, Rosemarie Trockel, Georg Baselitz, June Crespo i Pedro Barateiro, entre d’altres. A més, el poeta Eduard Escoffet ha creat expressament per a l’exposició una obra sonora, Ones gravitacionals.

En aproximar-se a les col·leccions d’art contemporani de “la Caixa” i el MACBA, Lara va voler aprofitar l’ocasió per organitzar una exposició extensa en el temps, quelcom que habitualment no fa, segons explica. El comissari ha escollit una sèrie de peces creades el darrer mig segle i que ajuden a entendre tant la caiguda de narratives relacionades amb la societat occidental, “marcada pel sistema patriarcal blanc, i de base economista”, com l’emergència de nous discursos. “No hi ha encara una narrativa dominant, potser no n’hi haurà, i potser és millor que no n’hi hagi una de sola en el futur”, opina el portuguès.

A banda de les obres de col·lecció, l’exposició es completa amb l’obra creada de forma expressa per Eduard Escoffet, un poema sonor anomenat ‘Ones gravitacionals’ amb vuit peces que dialoguen amb les obres que s’exposen al llarg del recorregut (a través d’audioguia).
Malgrat el títol de l’exposició, João Laia subratllat que la tesi és “optimista”. “Hi ha la imatge de la caiguda, però com a símbol de crisi i de canvi. Un canvi que no està definit, i l’optimisme ve d’aquí, perquè encara és possible fer moltes coses, està tot obert”.

Quant a l’elecció de la instal·lació d’Àngels Ribé com a element central sobre el qual pivota tota l’exposició, Laia admet que ha fet una “apropiació sociològica” de la peça, i no amaga que quan va ser creaca, Ribé “estava molt interessada en la idea de la penetració i de la pèrdua, de l’experimentació amb materials nous en aquella època com el plàstic; era un joc formal bastant abstracte”.

La seva és una apropiació per “pensar el contemporani”, on “ressonen els ecos” del present: “La idea de les fronteres que crea amb l’espai, la idea de mur, connecta amb els conflictes territorials. També la idea de transparència, perquè els sistemes de vigilància i control fan que la nostra vida sigui més transparent. I, també la divisió poc clara entre el treball i el ser, així com la pèrdua de coordenades amb la caiguda de les narratives dominants, l’espiral i el laberint també ho materialitzen”, detalla.

‘En caiguda lliure’ és la primera de les tres exposicions del nou cicle del programa de “la Caixa” de suport a comissaris emergents, que es va obrir en aquesta ocasió a participants de l’estat espanyol i també de Portugal. Els vencedors han pogut treballar amb els fons de la col·lecció d’art contemporani de “la Caixa” i també del MACBA. “Jo vaig créixer amb el MACBA com una referència internacional i vaig estar molt il·lusionat de treballar-hi”, celebrava aquest dijous el primer dels tres comissaris afortunats que van guanyar la convocatòria amb el seu projecte.

- Publicitat-

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Breus

Les farmacèutiques van rebutjar treballar en la preparació contra epidèmies el 2017

L'ONG Corporate Europe Observatory assegura que el lobby de les farmacèutiques va rebutjar el 2017 una proposta de la Comissió Europea per treballar en...

Catalunya concentra gairebé la meitat dels assaigs clínics de la covid-19 a l’Estat

Catalunya concentra gairebé la meitat dels assaigs clínics sobre la covid-19 que s'estan duent a terme a l'Estat. Segons dades recollides per Biocat a...

El Parlament podrà investir a distància

JxCat, ERC i la CUP tiraran endavant conjuntament la reforma del reglament del Parlament després que aquest dilluns s'hagi evidenciat un trencament amb la...

Forn destaca la hipocresia de Marlaska amb l’excap de l’operatiu policial de l’1-O

L'exconseller de l'Interior Joaquim Forn ha acusat el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, d'actuar contra Diego Pérez de los Cobos "només quan s'ha vist...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca