La Cambra d’Espanya s’enfronta a la Cambra de Barcelona per donar suport a l’1-O

"Trenca principis constitucionals com la independència judicial i la unitat d'Espanya"

La Cambra de Comerç d’Espanya ha efectuat aquest dilluns un comunicat en el qual rebutja la declaració institucional que va aprovar la setmana passada la Cambra de Comerç de Barcelona, en suport a una resposta unitària de les institucions i la ciutadania davant la sentència de l’1-O, i considera que aquesta declaració “trenca principis constitucionals com la independència judicial i la unitat d’Espanya”.

Publicitat

En el comunicat, l’organisme assegura que les cambres de comerç són institucions l’objecte de les quals, segons la llei, és la defensa d’interès general del comerç, la indústria, els serveis i la navegació i, com a tal, rebutja el contingut de la declaració que va aprovar el ple de la Cambra de Barcelona “perquè queda fora de l’objecte esmentat i no defensa l’interès general de les empreses”.

Encara que recorda que la Cambra de Comerç de Barcelona és “autònoma i la tutela” correspon a la Conselleria d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, la Cambra d’Espanya afirma que en el seu informe davant del Comitè Executiu, que es va celebrar el passat 2 d’octubre, en el qual va participar el president de la Cambra de Barcelona com a vicepresident segon de la Cambra d’Espanya, va assenyalar la necessitat de “respectar” la lleialtat institucional entre les cambres i els principis constitucionals, entre ells la democràcia, la unitat nacional, l’estat de dret o la separació de poders.

Així mateix, assegura que en el torn de comentaris no va haver-hi cap intervenció, per la qual cosa considera “lamentable” que la Cambra de Comerç de Barcelona hagi fet aquesta declaració, i tampoc considera adequat el procediment de consultes que va plantejar el seu president aquest divendres 4 d’octubre, de cara a conèixer l’opinió dels empresaris catalans sobre l’impacte d’un estat català propi.

Finalment, la Cambra de Comerç d’Espanya assegura que les dues qüestions –la declaració institucional de la Cambra de Barcelona i la consulta als empresaris catalans sobre l’impacte de la independència– es tractaran en la reunió del Comitè Executiu de la Cambra d’Espanya.

El ple de la Cambra de Comerç de Barcelona va aprovar la setmana passada per àmplia majoria la declaració institucional de suport a una resposta unitària de les institucions i la ciutadania a la sentència de l’1-O. En concret, el text va rebre en el ple de dimecres el suport de 33 vots a favor i sis abstencions dels 52 membres assistents.

“A causa del moment excepcional que vivim de regressió de drets i llibertats a Catalunya, les cambres de comerç no podem mantenir-nos indiferents i, per tant, donarem suport a la resposta majoritària de les institucions i de la ciutadania en la defensa no-violenta de la democràcia, la llibertat i els drets individuals i col·lectius”, diu la declaració.

Reacció “efectiva i unitària”

En el text, la Cambra de Barcelona s’ha posat a disposició de la resta de les institucions i de la societat civil per “sumar una reacció efectiva i com més unitària possible que es converteixi en una veritable resposta de país, amb un impacte que vagi més enllà de les nostres fronteres”.

“Al marge del resultat, denunciem la judicialització de la política que ha viscut i viu el nostre país, la falta de seguretat jurídica i la inestabilitat econòmica que se’n deriva”, assegura la declaració.

La Cambra de Barcelona considera que els presos sobiranistes van exercir drets fonamentals reconeguts en la Declaració Universal dels Drets Humans i “per la mateixa Constitució espanyola” i que van complir el mandat democràtic sorgit de les urnes.

També ha fet una crida a patronals i organitzacions empresarials, sindicats, i a la resta d’actors econòmics a sumar-se al manifest i a treballar conjuntament pel “reestabliment dels drets i llibertats”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes