Dilluns 25 Maig, 2020

El postfeminisme: un camí cap a la normalització de la desigualtat de gènere

Més llegits

El maig del 37 dels Comuns

Quan era adolescent, allà per la dècada dels vuitanta, alguns avis dels meus amics o la meva pròpia tieta...

Ultimàtum d’ERC a Sánchez perquè aclareixi amb quins aliats pensa aguantar la legislatura

Esquerra Republicana (ERC) vol que el president del Govern, Pedro Sánchez, aclareixi en el Ple del Congrés d'aquest dimecres...

L’OMS comença a descartar una altra onada important de contagis

La directora de Salut Pública de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), María Neira, ha indicat aquest dilluns que...

Vergés apunta a una unificació de les fases: “Els indicadors són molt bons”

"Tenim indicadors molt bons en les tres zones i això ens fa pensar que podem avançar en aquest sentit"....

L’ingrés mínim vital se situarà entre els 461€ i els aproximadament 1.100€

Les prestacions de l'ingrés mínim vital que aprovarà la setmana que ve el govern espanyol se situaran entre els...

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

El feminisme fa segles que lluita per la igualtat de gènere. Malgrat això, en plena era de la informació, la normalització de la violència masclista és una realitat consolidada. El postfeminisme, basat en idees neoliberals, pretén fer creure que les dones tenen les mateixes possibilitats que els homes de complir els seus somnis. Aquest corrent és perillós, ja que no només nega l’existència d’un sistema patriarcal, sinó que propugna la idea que, sota la seva teoria, la dona, com a subjecte, està plenament empoderada. La qüestió és: empoderada per a qui?, a costa de què?

La normalització de la desigualtat de gènere ve marcada per una falta d’educació social. En una societat correctament educada, el postfeminisme no tindria cabuda com a tal. Tampoc no tindria cabuda que un partit amb representació política digués que “la violència no té gènere”. Per què hem arribat fins aquí?

En el nostre sistema deixem que els nens aprenguin per mitjà de videojocs de guerra i les nenes ho facin amb revistes estereotipades. Internet ha esdevingut el principal educador sexual dels adolescents. La socialització dels menors és un moment clau en el seu desenvolupament humà, deixar la mateixa en mans de la cultura mediàtica és alimentar la creació d’homes masclistes, agressius i, en el pitjor dels casos, violadors. També suposa crear dones submises i passives, les quals cauen en l’error de pensar que l’empoderament de les dones depèn de quant aquestes ensenyen el seu cos. Per tal de canviar aquesta situació es necessiten representants polítics conscients del problema, dones que ocupin alts càrrecs sense un sostre de cristall que les paralitzi, organitzacions feministes amb alta representació política… És a dir, es requereix un canvi radical de mentalitat.

“L’evolució” en el discurs feminista

Resta clar que la discriminació que patia la dona al segle XVIII no té res a veure amb l’actual. En conseqüència, és lògic que el feminisme com a moviment hagi evolucionat. El problema és el fet que aquest “postfeminisme” evolucioni en detriment del seu propòsit inicial, representant la violència masclista com un cas aïllat i no com un problema estructural.

Moltes dones no són capaces de detectar que estan sent víctimes d’assetjament perquè la cultura mediàtica que les educa normalitza aquest tipus d’actes. A més a més, el postfeminisme nega qualsevol manca en termes de gènere a escala política o econòmica. Aquest moviment considera que la dona depèn únicament de si mateixa per aconseguir allò que vol. Presenta la figura femenina com a empoderada i lliure, deixant a un costat totes les víctimes de violència masclista: dones fracassades que no han sabut respondre correctament al seu poder de seducció.

La cultura basada en el perillós discurs de ‘l’heteronormativitat’ i la ‘masculinitat’ impedeix arribar a una solució perquè, directament, nega l’existència d’un problema. Hi ha hagut una evolució positiva en la definició de la figura femenina? El fet que deixem de ser tractades com a objectes per passar a ser subjectes és positiu? L’evolució de la dona com a ‘objecte sexual’ per passar a ser ‘subjecte sexual’ és un fals progrés en el qual la cosificació es realitza de forma implícita fent a la dona partícip del dilema. Dona, et depiles perquè et fan fàstic els teus pèls o perquè has estat educada de manera que els mateixos et causin rebuig? Comparteixes fotografies nua perquè ets lliure de fer el que vulguis amb el teu cos o perquè algú t’ha fet creure que el teu empoderament tan sols és corporal?

Ningú no neix amb el discurs de la masculinitat sota el braç. El mateix s’aprèn a base de patriarcat. El negoci que les empreses han vist en la sexualitat de la dona falsament empoderada ha resultat mortal. En el moment que hem sortit als carrers, els corrents liberals han fet el possible per recordar-nos que hem de competir per arribar alt, fins i tot entre nosaltres. És perillós ironitzar amb la desigualtat de gènere, no només perquè normalitza la violència, sinó perquè posa en dubte la lluita social iniciada segles abans. No us deixeu enganyar.

 

 

 

- Publicitat -

Mirall és possible gràcies al suport dels seus subscriptors i mecenes. Amb només 2€/mes podem enfortir aquesta aposta periodística sense embuts.

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Breus

Vergés apunta a una unificació de les fases: “Els indicadors són molt bons”

"Tenim indicadors molt bons en les tres zones i això ens fa pensar que podem avançar en aquest sentit". Així s'ha expressat a Catalunya...

L’OMS comença a descartar una altra onada important de contagis

La directora de Salut Pública de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), María Neira, ha indicat aquest dilluns que cada cop s'està descartant més...

Les guinguetes de platja de Barcelona obriran demà i mantenint les 30 taules per establiment

La quinzena de guinguetes de platja de Barcelona obriran finalment aquest estiu després d'un acord a última hora amb l'Ajuntament de Barcelona. Els 'xiringuitos'...

El Govern reclama 2.300M€ a l’Estat per complir les 40 mesures d’ajudes pel coronavirus

El Govern ha fet públic aquest dissabte a la nit la bateria de mesures que exigirà al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca