Junqueras creu que les eleccions convocades per Sánchez són contra ERC perquè l’han “desemmascarat”

Defensa que els partits sobiranistes es presentin per separat i "pactar algun punt programàtic"

Publicitat

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha afirmat que els republicans han “desemmascarat” el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, en convocar eleccions en comptes d’aprofitar el seu suport per ser investit president de nou.

“Amb la gestió que vam fer de la investidura oferint al PSOE uns vots que no volia, l’hem desemmascarat. Han convocat eleccions contra ERC i l’independentisme perquè no volia els nostres vots”, ha conclòs en una entrevista d’Europa Press.

Per això, de cara als comicis del 10 de novembre, demana que el suport a ERC sigui encara major, perquè així “l’independentisme serà més fort”, encara que sospita que Sánchez s’ha allunyat d’un acord amb les esquerres i cerca tornar al bipartidisme en aquestes segones eleccions.

En les últimes setmanes s’han llançat propostes perquè l’independentisme presentés una candidatura unitària a les eleccions –entre ells la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs–, però Junqueras no tem que l’aposta d’ERC de presentar el seu propi projecte li comporti futurs retrets.

Publicitat

“Qui vulgui utilitzar la paraula unitat com a arma electoral i partidista s’equivoca, com molt bé deia Marta Rovira; ara bé, si parlem d’unitat estratègica sempre ens trobarem”, ha concretat.

Diversitat i coordinació

Junqueras defensa aconseguir el màxim de suport al moviment independentista des de la diversitat i la transversalitat, perquè “cap vot independentista es quedi a casa”, i després coordinar-se per avançar en els punts comuns.

Ha plantejat incloure en els programes electorals aquestes idees que tenen en comú les formacions polítiques: “Segur que fins i tot es podria pactar algun punt programàtic”.

La bona notícia de la CUP

En aquesta línia, considera una “bona notícia per l’independentisme” que la CUP es presenti per primera vegada a les eleccions generals, i ha destacat que la seva transversalitat i pluralitat no cap en una sola llista.

Per Junqueras és important que la gent que es pugui sentir representada per la CUP pugui trobar la seva papereta en els col·legis electorals: “Com més opcions hagi que puguin representar la pluralitat i la transversalitat del moviment, molt millor”.

“Dit això, caldrà seure i coordinar una unitat d’acció que creiem imprescindible, que creiem que es pot traduir en accions comuns i consensos programàtics”, ha insistit.

Autodeterminació

Des d’ERC s’aposta per la solució dialogada, que segons ell passa per aconseguir que els catalans puguin decidir el seu futur; i Junqueras, conscient que en una negociació no s’aconsegueix el 100% de les demandes, adverteix que “ERC no defallirà ni renunciarà als seus ideals ni a la independència”, perquè considera que és la millor eina per ajudar a la ciutadania.

Quan li han preguntat com s’aconsegueix exercir l’autodeterminació davant un Estat que no està disposat a pactar un referèndum i descartada la via unilateral, ha respost: “Acumulant tanta força que l’Estat no tingui una altra sortida”.

“Hem de guanyar aquesta lluita pel desbordament democràtic i no tinc cap dubte que així serà”, ha afegit.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca