Festival de Sitges: El Satanisme en temps moderns

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

El Festival de Sitges sempre reserva un espai a pel·lícules i curtmetratges sobre Satanisme, un tema d’allò més explotat en el gènere del fantàstic i el terror. A diferència d’altres edicions, aquest any s’han presentat dos títols de no-ficció: ‘Hail Satan?’ i ‘An American Satan’, dos documentals que aporten una visió més actual i real del fenomen que rendeix culte a Satanàs.

Hail Satan és un documental centrat en l’activitat dels membres del Temple Satànic, una organització sense ànim de lucre que neix com a resposta a l’excessiva presència catòlica en la vida social i política nord-americana. Els seus membres defensen el culte a Satanàs a mode de rebel·lió contra l’statu quo actual als EUA de Donald Trump i com una dura crítica a la hipocresia de la moral catòlica.

Segons els testimonis que apareixen al documental, el Satanisme predica la llibertat sexual, l’apoderament femení i la llibertat sobre el propi cos. Uns conceptes completament oposats als del catolicisme.

“Aquí no discriminem a ningú per la seva condició sexual, raça, gènere o per la seva opinió política. Tothom és benvingut” – assegura un dels seus líders, que a més a més assegura que defensen la singularitat de cadascú com a valor fonamental del Satanisme. Organitzen reunions i quedades més enllà de Facebook, retransmeten assemblees en directe a través d’Instagram i, si cal, engeguen campanyes de crowdfunding per ajudar als sense sostre del barri.

Amb dosis d’humor negre i moments que s’apropen més al frikisme, el documental resulta d’allò més entretingut i didàctic per a l’espectador, que surt amb ganes de saber-ne més.

El segon títol, An American Satan, és un documental dirigit pel català Aram Garriga que aprofundeix en la figura de Anton Szandor LaVey, considerat el fundador del culte a Satanàs a finals de la dècada dels 60. A diferència de l’anterior, ‘An American Satan” s’endinsa més en la història de l’Església Satànica a partir de testimonis d’entorns completament diferents, ja sigui una ex-parella de LaVey, un músic novaiorquès d’allò més excèntric i un editor de revistes pornogràfiques per al públic gay. Tots ells comparteixen la seva dedicació al culte de Satanàs i la concepció de que són “animals fora de sèrie”.

- Publicitat -

La cinta també ens explica la relació de LaVey amb celebritats del Hollywood de l’època com Marilyn Monroe i Jayne Mansfield, així com la seva vinculació amb Charles Manson a finals dels 60.

La cinta també serveis per desmentir els rumors i tòpics al voltant del Satanisme com el suposat sacrifici d’animals i nens. “Això és una campanya per desprestigiar-nos”, asseguren els testimonis. Un documental molt encertat i d’allò més interessant per conèixer millor un dels cultes més polèmics als Estats Units.

- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca