Lenín declara l’estat d’excepció a l’Equador

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

El president de l’Equador, Lenín Moreno, ha decretat aquest dijous l’estat d’excepció a tot el país per garantir “l’ordre i la seguretat” davant del “caos” que està generant l’onada de protestes contra l’últim paquet de reformes econòmiques, que planteja eliminar les ajudes al consum de combustible i la liberalització dels preus.

Moreno ha denunciat en un discurs públic els “focus de violència” que s’han generat durant les mobilitzacions, que “pretenen desestabilitzar el Govern”, ha advertit el mandatari, que ha considerat que cal garantir els drets bàsics de la ciutadania.

La ministra de Govern (Interior), María Paula Romo, ha explicat en una compareixença posterior davant els mitjans que la mesura estarà en vigor durant un termini inicial de 60 dies susceptible de ser ampliat i ha citat entre els seus objectius la necessitat de “buidar les vies” i garantir el desenvolupament d’activitats essencials.

Romo, que ha confirmat l’arrest d’almenys 19 persones, ha recordat que “paralitzar serveis públics està prohibit per la Constitució i està penat pel Codi Penal” i ha deixat oberta la possibilitat d’adoptar mesures contra els responsables dels aldarulls.

- Publicitat -

En aquesta mateixa roda de premsa, el ministre de Defensa, Oswaldo Jarrín, ha subratllat la necessitat d’actuar contra les activitats que “distorsionin l’ordre i la pau social”, de tal maenra que tant la policia com les forces armades estarien capacitats per actuar.

Les protestes estan encapçalades pel sector del transport, però també s’hi han sumat diversos sindicats, grups estudiantils i moviments indígenes. La mobilització ha provocat talls de carreteres a Quito i a Guayaquil, amb moments de tensió a la capital quan un grup de manifestants ha provat d’avançar cap a la seu del Govern.

- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca