Surt a la venda el Botticelli protegit de la família Cambó

La pintura, que té 14 propietaris, no pot sortir de l'Estat sense permís perquè està considerada Bé d'Interès Cultural

El ‘Retrat de Michele Marullo Tarcaniota’ pintat per Sandro Botticelli el 1491 i propietat de la família Cambó surt a la venda a la fira Frieze Masters de Londres aquest dijous per 30 milions d’euros, segons ha confirmat a l’ACN Carlo Orsi, propietari de la galeria Trinity Fine Art de la capital britànica i encarregat de la venda. L’obra, l’última de l’artista que queda en mans privades, està declarada Bé d’Interès Cultural (BIC) des del 1988, una circumstància que la fa “inexportable” de manera permanent per la Llei de Patrimoni Històric i que condiciona les sortides d’Espanya a permisos d’explotació temporal. El Ministeri de Cultura ha autoritzat la venda amb la condició que els propietaris ofereixin a l’Estat el dret de tempteig.

Publicitat

Si finalment la venda tira endavant, els nous propietaris hauran de ser conscients que la peça “no pot perdre la vinculació amb Espanya”, segons explicaven a l’ACN fonts del Ministeri de Cultura a mitjan setembre.

Orsi ha desmentit categòricament que es tracti d’una subhasta, tal com ha transcendit en algunes publicacions. “No he dit mai a ningú que ho seria”, ha assegurat, tot confirmant que el preu de venda és de 30 milions d’euros. “Veurem si hi ha algú interessat”, ha dit.

També s’ha mostrat convençut que és l’últim retrat del geni italià en mans privades, un retrat que ha considerat “únic”. Segons els càlculs d’Orsi, Botticelli només va pintar deu retrats, i la majoria són en mans de museus d’arreu del món.

Pel que fa a l’encàrrec, Orsi explica que li va arribar perquè coneix una de les propietàries –el quadre pertany a catorze persones, totes de la família Cambó- que fa un any li va proposar la venda.

I en relació al possible comprador, Orsi ha indicat que busca un client espanyol que es pugui “enamorar” d’un retrat “tan important”, i que potser el pugui cedir a un museu estatal. Tampoc tancaria la porta a un acord amb el govern espanyol, que té dret de tempteig sobre la venda. En tot cas, explica que la família va contactar amb responsables estatals que els van comunicar que de moment no hi estaven interessats. “Potser ara que el retrat s’ha fet tan famós canvien de pensament”, ha expressat Orsi.

En tot cas, i atès que com a Bé d’Interès Cultural el quadre és fora de l’Estat temporalment, Corsi ha explicat que hi hagi venda o no el més probable és que el retrat hagi de tornar a Espanya el 15 d’octubre, per bé que després en podria tornar a sortir amb un altre permís temporal.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca