Sánchez i la llei antiterrorista per acabar amb l’independentisme

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Dimecres passat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, demanava al president Torra des de Nova York -durant la cimera del canvi climàtic- que “condemnés” la violència: “És el que m’agradaria escoltar”.

La petició no estava exempta de sorpresa, ja que és impossible condemnar allò que no existeix o que podria existir. És el mateix que demanar a Pedro Sánchez que es disculpi per un hipotètic terrorisme d’Estat o pels futurs casos de corrupció que poden acompanyar la seva formació. És una demanda tan absurda que fa vergonya haver-ho d’explicar.

Feia dies que pensava sobre el motiu pel qual el president del Gobierno abraçava amb tanta facilitat la teoria que equipara els CDR amb el terrorisme, no perquè cregui que ell representa un espai més moderat o progressista dins el nacionalisme espanyol, sinó per la irresponsabilitat que suposa criminalitzar un espai del moviment independentista que sempre s’ha caracteritzat pel seu tarannà de pau. Sánchez no només accepta aquest atac sinó que participa de manera activa i ho fa com a cap de l’executiu de l’Estat.

Desconec si fou intencionadament, o és senzillament un lapsus, però dissabte passat en la reunió del Comité Federal del PSOE a Ferraz el president va utilitzar una expressió molt greu. Deia, “l’independentisme ha de distanciar-se i condemnar qualsevol forma de violència” i, concretava, “encara està a temps d’evitar errors encara pitjors”.

El matís, “encara està a temps d’evitar errors encara pitjors”, en una setmana on set persones han estat detingudes sota un fals secret de sumari i un comunicat de la Guardia Civil plena de condicionals dona lloc a moltíssimes interpretacions. Utilitzar aquests termes es pot interpretar com una advertència o com una amenaça i, després de l’evolució de la setmana anterior costa escollir entre l’una i l’altra.

Que l’Estat està intentant escalfar els carrers és d’una gran evidència, només cal veure com les places s’han omplert de solidaritat amb els 7 detinguts. Però crec que som davant d’una operació que no ha fet més que començar i que un objectiu molt clar, començar a aplicar la legislació antiterrorista. Amb l’aplicació de l’article 578 del Codi Penal qualsevol que hagi participat, parlat o defensat els CDR serà jutjat per enaltiment del terrorisme. Que Sánchez digui que l’independentisme “encara està a temps d’evitar errors encara pitjors” la mateixa setmana que s’equiparen els CDR amb el terrorisme és una idea de la direcció amb la qual treballa l’Estat. No es pot amenaçar d’aquesta manera a un moviment pacífic si no tens una carta sota la taula, i sembla que ja la tenen.

Joan Solé Giménez
Joan Solé Giménezhttp://www.joansole.cat/
Fundador de Revista Mirall, periodista i assessor de comunicació i relacions públiques freelance. Autor dels llibres 'Entrevistes amb el Quart Poder' i 'Cinc mirades del periodisme internacional'.