El ple de Barcelona decideix prendre partit amb el procés

ERC, JxCat i BComú forcen que la institució no resti neutral

El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha rebutjat aquest dilluns una proposta de BCN Canvi per instar el Govern municipal a mantenir la neutralitat institucional en relació amb el procés sobiranista, una proposta a la qual han donat suport el PSC, Cs, el PP i BCN Canvi i que han rebutjat ERC, BComú i JxCat.

Publicitat

La regidora de BCN Canvi Eva Parera ha presentat aquesta proposició amb contingut de declaració institucional, que demanava reconèixer que Espanya és una democràcia en què “no hi ha presos polítics ni exiliats”, respectar la llei i acatar les sentències judicials i reconèixer el deure de buscar consens en benefici dels ciutadans més enllà de les ideologies.

“Malbaratem la imatge de les nostres institucions i allunyem els qui no s’hi senten representats”, ha advertit Parera, que veu inacceptable la proposició que va presentar ERC en la comissió de presidència del passat 18 de setembre, que demanava una reacció institucional en el consistori una vegada es conegui la sentència pel judici de l’1-O, segons ella.

La líder de Cs a Barcelona, Luz Guilarte, ha retret a les forces sobiranistes que Espanya no és un estat opressor: “Hi ha polítics fugits de la justícia i que es van saltar la Constitució i les lleis en fer un cop d’estat”, i ha lamentat que l’independentisme es posicioni amb els membres dels CDR detinguts dilluns passat.

Josep Bou (PP) ha lamentat que famílies i amics s’hagin enfrontat per culpa de l’independentisme, i ha insistit que els polítics presos van fer un “cop d’estat”, mentre que la tinent d’alcalde i regidora de Cs, Laia Bonet, ha retret que aquest assumpte dona oxigen als qui treballen permanentment per la crispació, segons ella.

ERC, JxCat i Comuns

El president d’ERC a Barcelona, Ernest Maragall, ha defensat que els polítics sobiranistes a la presó hi són per ser coherents amb les seves idees i compromisos amb els seus votants. Neus Munté (JxCat) ha dit que l’absència del líder del seu grup en el ple, Joaquim Forn, demostra que “sí que hi ha presos polítics”.

El regidor de BComú Marc Serra ha assegurat que la presó preventiva en què es troben els polítics sobiranistes presos pel judici de l’1-O és “desproporcionda”, tot i que ha agraït el to constructiu de Parera, i l’ha instat a posar propostes sobre la taula perquè el conflicte polític entre Catalunya i la resta d’Espanya torni al diàleg.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes