El Partit Socialdemòcrata d’Àustria obté el seu pitjor resultat històric a les eleccions generals

El Partit Popular d'Àustria (OVP) del primer ministre, Sebastian Kurz, s'ha imposat amb claredat en les eleccions legislatives anticipades

Publicitat

El Partit Popular d’Àustria (OVP) del primer ministre, Sebastian Kurz, s’ha imposat amb claredat en les eleccions legislatives anticipades celebrades aquest diumenge, amb un 37 per cent de vots, segons projeccions sobre vot real recollides per l’agència de notícies austríaca APA. L’estudi de SORA per a la televisió pública ORF dona dades molt similars.

“Avui és el dia de Sebastian Kurz i del Partit Popular”, ha destacat el secretari general de l’OVP, Karl Nehammer, que ha celebrat el “històric” triomf de la seva formació.

Kurz aprofitaria així l’enfonsament del Partit de la Llibertat d’Àustria (FPO), que cau 10 punts vers els últims comicis i se situa en el 16,1 per cent de suport, afectat per l’escàndol conegut com ‘Ibizagate’. El secretari general del FPO, Harald Vilimsky, ha subratllat, en saber-se els resultats, que “no hi ha un mandat clar per seguir amb la coalició” i ha apuntat a “noves cares en els llocs de responsabilitat”.

“D’una banda em decep, però és una prova que el castell del bipartidisme no és inexpugnable”, ha afegit. El líder del FPO, Norbert Hofer, també ha apuntat a que s’estan “preparant per a l’oposició” i ha apostat per “aprendre dels errors”.

Publicitat

En segona posició se situaria el Partit Socialdemòcrata d’Àustria (SPO), que obté el seu pitjor resultat històric de la Segona República austríaca amb un 22 per cent de suport, 4 punts menys que en 2017. Dirigents del SPO com el seu líder, Pamela Rendi-Wagner, i el seu director federal, Thomas Drozda, han manifestat la seva disposició a negociar una coalició, encara que altres veus s’han mostrat crítiques amb aquesta possibilitat.

Per darrere dels socialdemòcrates queden Els Verds (13,8 per cent, el seu màxim històric) i el liberal NEOS, que passa del 5,3 al 7,8 per cent. El líder ecologista, Werner Kogler, ha celebrat exultant els resultats i ja ha advertit que, si no hi ha un canvi radical de polítiques, serà difícil arribar a acords amb l’OVP de Kurz.

Aquestes dades suposen el major avantatge mai aconseguit per un partit guanyador en unes eleccions austríaques des de la Segona Guerra Mundial, ja que l’OVP tindria 14,6 punts d’avantatge sobre els socialdemòcrates, que tenien l’anterior rècord en aconseguir 10,7 punts d’avantatge en els comicis de 1990.

Quant a l’aritmètica electoral, seria viable tant una coalició OVP-FPO com una OVP-SPO, encara que igualment podria ser possible una col·laboració dels conservadors amb Els Verds i NEOS.

El procés en qualsevol cas passa pel president federal austríac, Alexander Van der Bellen, que ha destacat aquest mateix diumenge que no té cap pressa per a la formació del proper govern.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca