Dimecres 08 Abril, 2020

La indefensió apresa i el poble català

Més llegits

No és cap guerra

No és difícil deduir que entre els guionistes de la Moncloa deu haver molts entusiastes de les pel·lícules americanes...

L’amenaça del Suprem fa efecte: els presos polítics no es confinaran a les seves cases

Les presons catalanes han descartat que els nou líders independentistes condemnats per impulsar l'1-O es confinin a les seves...

Els propietaris d’habitatges carreguen contra la vaga de pagaments: “És una bestiesa i una insensatesa”

Els propietaris d'habitatges han criticat "la vaguetat i la improvisació" del Reial Decret Llei en matèria d'habitatge aprovat pel...

El Gobierno retalla 215M€ del fons que rep Catalunya per a polítiques actives d’ocupació

El Ministeri de Treball i Economia Social ha retallat en 215 milions d'euros el fons que rep la Generalitat...

El Gobierno aprovarà un decret per enviar els desocupats i els immigrants al camp

El govern espanyol previsiblement aprovarà en el Consell de Ministres d'aquest dimarts un reial decret per pal·liar la manca...

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Resultado de imagen de indefensión aprendida

De vegades, tinc l’estrany costum de tornar de Barcelona amb tren, la qual cosa implica un trajecte llarg, en viure en un lloc allunyat de Barcelona i de tot el què és la gran ciutat. Durant aquests trajectes d’anar i venir diaris, els meus entreteniments o són un bon videojoc o el Twitter.

No gaire més lluny del què creia, la notícia principal és que l’Audiència Nacional ha acordat presó incomunicada pels set activistes dels Comitès de Defensa de la República detinguts el passat dimarts. A més de la flagrant injustícia de les circumstàncies de la detenció (nens de deu anys apuntats amb armes per les forces i cossos de seguretat de l’Estat, pirotècnia de festes populars feta passar fal·laçment per bombes llestes per atemptar contra les persones) i de l’empresonament, les set persones que podem denominar amb tota certesa com a presos polítics han d’aguantar, a més de l’establishment de l’Estat en la seva plenitud i el seu monopoli de la violència física legítima, la casta catalana que corona les elits independentistes. Més que això, les podem anomenar amb rotunditat forces de l’establiment processista català.

El món processista català, format especialment per ANC, Òmnium, el PDECat, la Crida, el Consell per la República, Esquerra Republicana de Catalunya i el Govern de la Generalitat en bloc (President Torra inclòs) ha caigut, de quatre grapes, en el resultat que va obtenir el Doctor Martin Seligman després d’un experiment més que polèmic, conegut com la indefensió apresa.

L’experiment de Martin Seligman

La indefensió apresa és la condició per la qual, una persona o animal, s’inhibeix davant de situacions aversives o doloroses quan les accions per evitar-ho no han estat fructíferes, desenvolupant passivitat davant aquest tipus de situacions. Seligman va arribar a aquesta conclusió posant dos grups de gossos en dues gàbies, i els va exposar a tots ells a descàrregues elèctriques ocasionals.

El primer grup de gossos va ser recol·locat en unes gàbies on tenien la possibilitat de posar fi a les descàrregues accionant una palanca, i el segon grup les havia de suportar, sense cap possibilitat d’evitar-les.

De nou, els gossos d’ambdues van ser traslladats a una altra gàbia, on hi havia una petita tanca que podien saltar per escapar. Llavors, els gossos del primer grup van saltar sense cap tipus d’inconvenient, mentre que el segon grup va quedar arraconat, deprimit i sense dur a terme cap acció, dins la gàbia. Aquests havien desenvolupat la indefensió apresa.

Si Seligman estudiés el conflicte català, segurament constataria que la indefensió apresa també és extrapolable als col·lectius de masses, tenint com a paradigma el poble català. Les persones deixen de tenir iniciativa i, si la tenen, és per realitzar accions gens fructíferes per la finalitat que es persegueix. Emocionalment, la persona amb indefensió apresa desenvolupa un estat depressiu, on els sentiments predominants són el dol i el penediment.

I això ho constato un cop més: la immensa part del poble català que simpatitza amb l’independentisme es troba contaminat per la indefensió apresa que ha afectat a les institucions, associacions i partits de l’establishment independentista per l’empresonament dels seus líders. Per altra banda, aquests han intentat desactivar la resposta de la ciutadania amb la mateixa tàctica que l’Estat espanyol va exercir amb ells, demanant presó per activistes independentistes, o enviant la Policia de la Generalitat a apallissar manifestants pacífics.

I és per això que us demano que, entre tots, obrim els ulls. No fem cas de consignes, no comprem més samarretes, no assumim les lamentacions d’alguns que estan a la presó o a l’exili que han contribuït a aquesta situació. Hem d’alliberar-nos dels què ens intenten inculcar la indefensió apresa, i no ser esclaus de ningú mai més.

 

Bibliografia:

La indefensión aprendida: ahondando en la psicología de la víctima. Psicología y Mente

Los perros de Seligman. La Réplica 

La indefensión aprendida. Entiende Tu Mente.

- Publicitat -

Mirall és possible gràcies al suport dels seus subscriptors i mecenes. Amb només 2€/mes podem enfortir aquesta aposta periodística sense embuts.

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Breus

Els familiars de difunts poden reclamar a les asseguradores els serveis no prestats

Facua-Consumidors en Acció ha informat aquest dimarts als familiars de difunts que poden reclamar a les asseguradores el cost dels serveis no prestats durant...

Els diputats del Parlament donaran el 25% del sou d’abril

La Mesa del Parlament ha acordat aquest dimarts que cada diputat de la Cambra catalana faci una donació del 25% del seu sou d'abril...

El Gobierno i la crisi: cap autocrítica i moltes excuses

El govern espanyol està treballant en “diversos escenaris” per a la fase de “transició” de la crisi del coronavirus. La ministra portaveu, Maria Jesús...

La CUP demana que el Parlament recuperi la capacitat de controlar el Govern

El diputat de la CUP en el Parlament Carles Riera ha assegurat aquest dimarts que és "imprescindible que la Cambra catalana i els grups...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca