Kronos Art Bcn homenatja a Francesc Puig

Francesc Puig nasqué el 24 de Juliol de 1956 a Sant Celoni

Publicitat

Francesc Puig nasqué el 24 de Juliol de 1956 a Sant Celoni, des de ben petit va mostrar un interès innat per l’art i la cultura. Fascinat pel món dels artistes i les seves obres, va emprendre juntament amb la seva dona Montse, cami cap a la gran urbe. Allà van obrir una petita galeria al Boulevard dels Antiquaris on, va establir amistat amb diversos artistes i marxants d’art.

Tot i que no tenia una educació prèvia en matèria d’art, la seva passió el va dur a ésser un autodidacte fins al punt de convertir-se en especialista en Picasso i avalat per la Generalitat com a investigador d’art.

Més endavant deixà el Passeig de Gràcia per endinsar-se en la Barcelona del gòtic, i va traslladar la seva petita galeria a un local del carrer de Les Panses, cedit per Joan Bofill, amic i especialista en Dalí.

Era un persona amb moltes inquietuds artístiques i desprenia allà on anava un aura d’optimisme sovint disfressat sota aquella aparença seriosa i el seu inseparable barret i americana quan era hivern, com antigament els “senyors de Barcelona».

Publicitat

Després d’uns anys va deixar el barri gòtic per a col•laborar amb la Galeria d’art de Fernando Pinós ubicada al famós Carrer del Consell de Cent, on s’ubiquen les galeries d’art amb més renom de la ciutat. En aquesta etapa es va dedicar sobretot a l’art modernista i va assistir a diverses fires on va conèixer a artistes i marxants de nivell nacional i internacional.

La seva passió per l’art i la facilitat de realitzar negocis pel seu do de paraula, el va fer embarcar en un projecte professional realitzant la col•lecció privada d’un gran empresari català. Amb el qual va tenir l’oportunitat de viatjar asiduament per a poder realitzar la seva tasca de marxant d’art. Entre els que destaquen els diversos viatges per a dur a terme l’exposició de la capella de Mati Klarwein que va arribar fins a la Tate de Liverpool sota el títol de “Summer of love: Art of the Psychedelic Era» (2005).

El seu esperit viatger el va dur fins a indrets com Cuba on, a la ciutat de La Habana va ser l’encarregat de realitzar la col•lecció de la Fundació Teo. En la seva etapa de galerista i marxant van passar per les seves mans obres de reconeguts artistes com Andy Warhol, Vasarelly, Picasso, Dalí, Miró, Casas i un llarg etcètera.

Va col·laborar en publicacions de llibres d’art, en diverses exposicions com a comisari, com a mediador entre artista i organitzador, com a tasador de peces curioses a subhastes… Perquè si, era amant de l’art i lloava les peces dels grans artistes però també sabia apreciar obres d’artistes que no havien aconseguit l’èxit, i investigava per aquí i per allà estirant la veta de qualsevol indici que el pogués portar a esbrinar qui era l’autor. Es recorria llibreries, biblioteques, antiquaris, museus…la seva curiositat i motivació per l’art no tenia fi.

També es va encarregar d’inventariar i tasar obres del Palau de la Virreina, de la casa Puig i Cadafalch i de l’últim pis habitat de La Casa de Les Punxes, on hi havia la consulta de l’oftalmòleg Dr. Marieges i la seva filla Teresa.

Finalment va decidir establir-se en solitari i obrir una petita galeria al Carrer Rosselló, on hi va dedicar els seus últims dies envoltat d’art, d’històries, d’artistes, de familiars d’artistes com la Pierrete Gargallo (filla de Pabblo Gargallo) amb qui compartía una estreta amistat i llargues converses. Amb l’Enric Sabater i Bonany, l’home de confiança de Dalí, amb qui mantenia una llarga amistat. Amb en Willy Petters, que després de vàries intermediacions com a marxants va passar a formar part del cercle més proper d’amistats.

La seva curiositat no coneixia limits, era un viatger incansable amant de visitar els tallers dels artistes per a veure de primera mà d’on sortia la “matèria prima», l’ambient que l’envoltava i la font d’ inspiració. Entre els tallers més destacats que va visitar s’hi troben el de l’escultor Lluís Costa, la pintora Rosa Agenjo, el fotògraf i pintor Oskar Navarro, la casa d’en Josep Meneses i la d’en Cuixart.

Malauradament l’1 de Gener de 2012 va partir d’aquest món terrenal, deixant-nos moltes anècdotes i sobretot la seva estima per l’art.

Homenatge

 DIVENDRES 27

19:00 hs – Francesc Puig  / Tribute _ ESPAI BALCÓ

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes