Totes les claus del discurs del president Torra en el debat de política general

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha insistit aquest matí, durant el segon debat sobre l’orientació política general de la legislatura, que “sempre voldrem el diàleg, però com que no seuen a la taula, nosaltres seguirem endavant i no ens aturarem”. “I tornarem a exercir tots els drets que ens siguin negats, inclòs el dret d’autodeterminació”, ha reblat.

En aquest sentit, ha assegurat que “no ens aixecarem mai de la taula del diàleg; hi serem collats”, però ha lamentat que “no hi hagi hagut interlocutors”. Torra ha posat de relleu que l’estat no ha fet “cap proposa concreta, en un any i mig” i que “la seva part del full de diàleg sempre va quedar en blanc”. Ha recordat que, tot i que “els primers mesos del mandat de Pedro Sánchez va semblar que es feia algun gest tímid, aviat vam comprovar que tot era tàctica i càlcul, que no hi havia un veritable compromís amb el diàleg”.

“Esperem que a la Moncloa hi hagi algun dia algú disposat a parlar i a resoldre els problemes parlant i no pas en una sala d’interrogatoris ni al banc d’acusats”, ha dit, però ha advertit que “per parlar cal ser valent” i negociar “amb aquells amb qui estàs més lluny”. “I aquesta és la valentia que falta a Madrid; una mirada a l’horitzó per ser capaços de resoldre els conflictes i no pas una mirada posada sempre en els pròxims interessos electorals”, ha conclòs.

“Voldríem un govern a Espanya compromès amb el diàleg, la democràcia, la política, els drets i les llibertats. I no és així”, ha lamentat el president. I ha afegit que “és l’estat espanyol qui cerca de manera permanent la confrontació amb nosaltres; qui ens denuncia, qui es querella, qui empresona, qui exilia”.

- Publicitat -

“És intolerable que es vulgui criminalitzar el moviment independentista”

En referència a les detencions del passat dilluns, el president ha qualificat “d’intolerable” que “es vulgui criminalitzar el moviment independentista, acusant-lo, ja no només de rebel, sinó de terrorista”. “No permetré mai, mai, que es vulgui associar un moviment radicalment democràtic amb el terrorisme”, ha subratllat des de la tribuna del Parlament, remarcant que l’independentisme “ha estat, és i serà un moviment pacífic i no violent”.

“És un exemple de civisme, de no violència, de respecte, d’esperit positiu, de proposta i no només de protesta. I aquest caràcter és el que ha inquietat més els seus adversaris. No els agrada que somriem. No els agrada que mai hàgim exercit la violència. No els agrada que tinguem ganes de compartir amb tothom l’alegria del procés de construcció d’un futur de llibertat”, ha defensat.

Davant les amenaces i l’ús de la força per part de l’estat espanyol, Torra ha subratllat que la resposta del poble català “serà sempre la radicalitat democràtica, els drets humans, socials i polítics i el republicanisme”. I ha lamentat el “silenci clamorós dels partits polítics de l’estat espanyol”. “On és ara l’amic espanyol dels drets i les llibertats dels catalans, quan més el necessitem?”, ha preguntat.

Resposta a la sentència del TS

En relació amb la sentència del Tribunal Suprem al judici de l’1-O, el president ha fet notar que, “contra tot allò que seria exigible en un estat democràtic, governants i fiscals ja han avançat quan es produiria”. I ha denunciat que “en diverses ocasions s’ha vulnerat des de les institucions espanyoles la presumpció d’innocència i s’han sentenciat els acusats en memoràndums i documents oficials”, com el d’Espanya Global.

En aquest context, ha insistit que “la qualitat democràtica d’un estat es mesura per la seva capacitat d’acceptar la dissidència” i ha afegit: “Veurem si l’estat espanyol supera la prova i veurem quanta democràcia és capaç d’assumir”.

El cap del Govern ha afirmat que “volem respondre en positiu” a aquesta sentència, “per molt que al alguns els costi d’entendre”. “Acabarem una etapa, i en començarem una altra on prenem la iniciativa”, ha dit, i ha afegit que “podem protestar, podem mostrar la tristesa, el plany, el lament… però ens toca acordar, proposar, fer projecte, construir, avançar i traçar un horitzó, amb l’ambició col·lectiva de la llibertat, amb el repte de complir amb l’objectiu de la independència”.

En aquesta mateixa línia, ha apuntat que “necessitem tota la il·lusió, tota la confiança, tot el coratge i tota la complicitat cívica i democràtica per tornar-ho a fer”, per tal de “situar aquest país, de nou, més a prop de la gent, més al servei de tothom, més a l’abast de cada somni individual i més lliure que mai”. “És, com sempre ha estat, a les nostres mans”, ha reblat.

“Aquest poble acabarà trobant la manera de fer realitat la seva voluntat”

En l’inici de la seva intervenció, el president ha denunciat que “la democràcia espanyola fa aigües” i que “la separació de poders al Regne d’Espanya és un miratge”. “Com podem pretendre un encaix amb aquesta proposta de país que no sigui una carta de defunció per Catalunya?”, ha lamentat, i ha insistit que “l’apoderament ciutadà dels catalans és absolut”.

“Per molts obstacles que se li posi, aquest poble acabarà trobant la manera de fer realitat la seva voluntat. I aquest és el meu compromís com a president. De fet, és la meva obligació, com hauria de ser l’obligació de tot demòcrata: fer possible que es compleixi allò que demana la ciutadania. I així ho faré. No en tingueu cap dubte”, ha assenyalat.

Al llarg de la seva intervenció, Quim Torra també ha recordat el seu ferm “compromís” de “comparèixer al Parlament quan aquest ho requereix”. “Semblava que hi havia algunes persones que no volien que jo estigués aquí avui, donant explicacions als representants del poble de Catalunya”, ha dit en referència al judici que, en un primer moment, coincidia amb aquest debat. “Em dec exclusivament al Parlament i al poble que, en les eleccions o en els referèndums, assenyala el camí a seguir”, ha subratllat.

“És urgent disposar d’un nou pressupost. Deixem les dinàmiques electoralistes”
Durant el discurs de dues hores de durada, el cap del Govern ha detallat algunes de les principals línies de treball que ha desenvolupat l’Executiu aquesta legislatura així com les que es duran a terme els propers mesos, i que palesa, ha dit, que “aquest Govern governa i centra la seva acció en l’objectiu prioritari de garantir els millors serveis públics per a la ciutadania del país”. Torra ha deixat clar que “no és incompatible, i ho venim demostrant, basar l’acció política en assolir la independència de Catalunya i, alhora, gestionar amb rigor i passió les competències que tenim en l’actual marc legal”.

En aquesta línia, el president ha apel·lat a la “responsabilitat” dels diputats per fer possible “disposar d’uns pressupostos pel 2020”, que volen ser, ha dit “eminentment socials, per fer de Catalunya un país d’igualtat i equitat, un país viu i un país just”. El president ha demanat “deixar de banda les dinàmiques electoralistes i que tots plegats encarem aquest curs polític que comença amb ànim constructiu”. Perquè, ha afegit: “necessitem urgentment aquests pressupostos, i crec que compartim prou objectius de país per definir una agenda pel 2020 compartida per la majoria de la cambra”.

Quim Torra ha marcat algunes de les prioritats d’aquests nous comptes com són la “recuperació dels nivells de despesa corrent dels serveis públics fonamentals (Salut, Educació i Serveis Socials) d’abans de la crisi econòmica”; “la recuperació de plantilles de Mossos i Bombers”; “l’impuls al transport públic”, o la posada en marxa de “l’Agenda 2030”, en línia, ha explicat, amb els objectius de l’Agenda de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides.

El president ha insistit en la voluntat de diàleg amb la resta de grups parlamentaris “perquè Catalunya i la seva ciutadania necessita i es mereix tenir uns pressupostos”, i ha expressat el desig que aquest debat “serveixi per arribar a algun tipus d’acord” al respecte. Durant la seva intervenció, i en relació amb la manca de recursos públics, Quim Torra ha tornat a denunciar “el model de finançament caducat, obsolet i no equitatiu”, que pateix Catalunya i l’incompliment de l’estat en el pagament dels deutes. En aquest sentit, ha criticat “l’engany rere engany” que hi ha per part del Govern espanyol, com ha passat en el cas del cobrament de les bestretes del 2019. I ha reblat: “tant de bo que els anuncis del Ministerio de Hacienda d’actualitzar aquestes bestretes no sigui part només d’una dinàmica preelectoral sinó un reconeixement al recurs contenciós presentat pel Govern fa tot just un mes”.

- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca