El Tribunal Suprem britànic colpeja Johnson: declara “il·legal” el tancament del Parlament

La cort planteja la represa immediata de les activitats, a la qual ja s'ha compromès el president de la Cambra dels comuns

El Tribunal Suprem del Regne Unit ha sentenciat que el tancament parlamentari sol·licitat pel Govern de Boris Johnson és “il·legal”, per considerar que perjudica l’activitat legislativa i “no hi ha justificació” per a una mesura que podria implicar conseqüències “extremes” per a la democràcia.

Publicitat

El Suprem ha determinat en primer lloc que té competències per pronunciar-se sobre el tema, per entendre que analitzar els límits d’aquest tipus de suspensions són també una “qüestió dels jutges” i no formen part únicament del debat polític.

La cort, que ha reunit onze magistrats per analitzar aquest cas –el major nombre possible–, ha assumit que “no és una suspensió normal” pel temps triat pel Govern, en la mesura en què l’activitat no es reprendria fins al 14 d’octubre, a 15 dies de la data del Brexit.

Els magistrats han determinat que la mesura de Johnson, a qui correspon escollir el moment i la durada del cessament de les activitats, “ha tingut l’efecte de frustrar o impedir que el Parlament desenvolupi les seves funcions constitucionals”.

“La suspensió és nul·la i sense efecte”, ha explicat la ponent, Lady Hale, que d’aquesta manera ha confirmat que el Parlament, en termes legals, està actiu i pot reunir les seves dues cambres “al més aviat possible”. Ara, correspon als òrgans legislatius decidir quan i com reprenen l’activitat.

La Cambra dels comuns ja està “considerant les implicacions de la sentència del Tribunal Suprem”, segons la seva oficina de premsa, encara que el president d’aquest òrgan, John Bercow, ha estat dels primers a celebrar públicament una decisió judicial que, per al Govern, suposa el pitjor resultat possible de tots els que es venien especulant en aquests últims dies.

Bercow ha destacat que la cort, en rebutjar que es pogués considerar una suspensió de cinc setmanes com una “pràctica normal” dins de l’activitat política, “ha defensat el dret i el deure del Parlament a reunir-se en aquest moment crucial per controlar l’Executiu i fer que els ministres rendeixin comptes”.

El president de la Cambra dels comuns, que dimitirà del càrrec el 31 d’octubre, ha advocat per reunir de nou als diputats “sense demora”, per això s’ha proposat consultar “de forma urgent” als líders dels diferents partits amb representació.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca