El Tribunal Suprem britànic colpeja Johnson: declara “il·legal” el tancament del Parlament

La cort planteja la represa immediata de les activitats, a la qual ja s'ha compromès el president de la Cambra dels comuns

Publicitat

El Tribunal Suprem del Regne Unit ha sentenciat que el tancament parlamentari sol·licitat pel Govern de Boris Johnson és “il·legal”, per considerar que perjudica l’activitat legislativa i “no hi ha justificació” per a una mesura que podria implicar conseqüències “extremes” per a la democràcia.

El Suprem ha determinat en primer lloc que té competències per pronunciar-se sobre el tema, per entendre que analitzar els límits d’aquest tipus de suspensions són també una “qüestió dels jutges” i no formen part únicament del debat polític.

La cort, que ha reunit onze magistrats per analitzar aquest cas –el major nombre possible–, ha assumit que “no és una suspensió normal” pel temps triat pel Govern, en la mesura en què l’activitat no es reprendria fins al 14 d’octubre, a 15 dies de la data del Brexit.

Els magistrats han determinat que la mesura de Johnson, a qui correspon escollir el moment i la durada del cessament de les activitats, “ha tingut l’efecte de frustrar o impedir que el Parlament desenvolupi les seves funcions constitucionals”.

Publicitat

“La suspensió és nul·la i sense efecte”, ha explicat la ponent, Lady Hale, que d’aquesta manera ha confirmat que el Parlament, en termes legals, està actiu i pot reunir les seves dues cambres “al més aviat possible”. Ara, correspon als òrgans legislatius decidir quan i com reprenen l’activitat.

La Cambra dels comuns ja està “considerant les implicacions de la sentència del Tribunal Suprem”, segons la seva oficina de premsa, encara que el president d’aquest òrgan, John Bercow, ha estat dels primers a celebrar públicament una decisió judicial que, per al Govern, suposa el pitjor resultat possible de tots els que es venien especulant en aquests últims dies.

Bercow ha destacat que la cort, en rebutjar que es pogués considerar una suspensió de cinc setmanes com una “pràctica normal” dins de l’activitat política, “ha defensat el dret i el deure del Parlament a reunir-se en aquest moment crucial per controlar l’Executiu i fer que els ministres rendeixin comptes”.

El president de la Cambra dels comuns, que dimitirà del càrrec el 31 d’octubre, ha advocat per reunir de nou als diputats “sense demora”, per això s’ha proposat consultar “de forma urgent” als líders dels diferents partits amb representació.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca