Mas exigeix posar ordre a l’espai del PDeCAT, JxCat i la Crida

L'expresident apunta a una coalició electoral com a "solució alternativa" si no és possible convertir JxCat en un partit integrador

L’expresident de la Generalitat Artur Mas ha avisat que seria “gairebé inadmissible” un trencament entre l’espai del PDeCat, JxCat i al Crida. “Seria un dels grans decebuts i no em quedaria callat”, ha afegit en una entrevista a ‘Els Matins de TV3’. L’aposta de Mas és convertir JxCat en un partit integrador i, si no és possible, l’expresident assenyala com a “solució alternativa” que hi hagi dos partits, PDeCAT i la Crida, que es presentin en coalició a les eleccions com va fer durant molts anys CiU. De totes manera, ha deixat clar que aquesta opció “no és la millor”. Mas s’ha mostrat sorprès per les “disfuncions” en aquest espai i ha considerat que no seria tan difícil si hi hagués voluntat integradora. “Es necessita organització i comandament clar”, ha conclòs.

Publicitat

“A vegades el millor no és possible arribar-hi i sempre tens una solució alternativa”, ha assenyalat Mas en referència a una coalició electoral. L’altre possible escenari, el trencament i l’escissió, seria “molt negatiu i gairebé inadmissible” per a Mas.

L’expresident ha recordat que ell ve d’una trajectòria i d’una manera de funcionar “amb lideratges molt definits i organitzacions molt eficaces” i s’ha mostrat una mica sorprès per les “disfuncions” que es produeixen en l’espai i les dificultats per arribar a un acord. Tot i admetre les dificultats del moment actual, ja que “no és neutre tenir gent a la presó i a l’exili”.

Preguntat si està a favor que els polítics presos tornin a encapçalar les llistes a les eleccions del 10-N, Mas ha dit que no hi té inconvenient i ha afegit que es tracta d’un gest simbòlic que dona el missatge de “lluita contra la repressió”. Mas dona per fet que no podran exercir de diputats al Congrés però ha afegit que no és un problema perquè, en aquests casos, corre la llista i el seu lloc l’ocuparà una altra persona. Una posició contraposada amb l’opinió personal de la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, que creu que seria millor que els polítics presos no formin part de la llista a les eleccions del 10 de novembre.

Preguntat per la reacció a la sentència, Mas ha rebutjat eleccions i la desobediència institucional. Segons l’expresident, la desobediència institucional és un “antagonisme” i no és efectiva. En aquest sentit, ha argumentat que la institució està en mans de milers de persones que han de tramitar documents i això fa que “acabin passant per l’adreçador del sistema judicial espanyol”. Així doncs, ha conclòs que es tracta més d’un criteri civil que no pas institucional. Una altra cosa, segons ha apuntat, és que hi hagi polítics que desobeeixin, com està fent el president de la Generalitat, Quim Torra, no retirant la pancarta del Palau de la Generalitat en favor dels “presos i exiliats”.

En cas que la justícia inhabiliti Torra per aquesta qüestió, Mas ha considerat que s’aniria a un escenari electoral a Catalunya.
Text

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes