Rafel G. Bianchi guanya el 16è Premi BBVA de Pintura Ricard Camí

Les vint obres finalistes del concurs es poden visitar fins al 6 d'octubre al Centre Cultural Terrassa

Publicitat
L’obra ‘El col·leccionista absent III’, de l’artista Rafel G. Bianchi (Olot, 1967), ha estat la guanyadora del Premi BBVA de Pintura Ricard Camí que convoca la Fundació Antigues Caixes Catalanes amb el suport de BBVA. El guardó, valorat en 20.000 euros, consisteix en una remuneració econòmica per a l’artista i la promoció i projecció de la seva obra a través de l’elaboració d’un catàleg i d’una exposició individual al Centre Cultural Terrassa. L’acte de lliurament del premi ha tingut lloc aquest dimarts al vespre a Terrassa i ha comptat amb una performance al voltant dels artistes finalistes d’aquesta edició. Les vint obres finalistes del concurs, la pintura guanyadora inclosa, s’exposaran al Centre Cultural Terrassa fins al 6 d’octubre.

La pintura premiada neix de la trobada de Bianchi amb l’obra ‘El col·leccionista d’estampes’ del reconegut pintor Mariano Fortuny (1838-1874). L’obra original, de la qual Fortuny en va fer tres versions, representa un intercanvi comercial entre un venedor i un col·leccionista en una habitació plena de peces artístiques que formen part de la seva col·lecció personal. Bianchi interpreta i actualitza l’obra original, de la qual Fortuny en va fer tres versions, amb la seva pintura ‘El col·leccionista absent III’, una adaptació “crítica i irònica” a partir de nous enfocaments al fet de col·leccionar.

Es tracta d’una acció conceptual que no sorgeix tant de la seva posició d’artista col·leccionista, sinó més aviat des d’una lectura capaç de suggerir un relat específic, el que Bianchi denomina com la seva “particular genealogia de l’art català dels segles XX i XXI”. Tal com l’artista assenyala, la pintura es construeix a partir de la idea de “collage” o “retallable”, perquè substitueix els elements originals de l’obra de Fortuny per referències artístiques contemporànies. Per aquest motiu, a ‘El col·leccionista absent III’ s’hi poden observar obres pròpies de Joan Miró, Antonio Ortega, Joan Brossa, Regina Giménez, Pere Jaume o Antoni Tàpies, entre d’altres. En definitiva, un conjunt d’elements que configuren la “cosmogonia” de Bianchi.

D’altra banda, la directora de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, Belén Latorre, ha celebrat la participació d’enguany, mostra que el Premi “és interessant”, ha assegurat. D’entre els 138 artistes presentats al concurs, el jurat ha premiat l’obra de Rafel G. Bianchi per “la forma en què l’artista adopta i reactualitza la idea de ‘col·leccionar’ art per crear una genealogia de creadors del context artístic català que sustenten la seva obra en una pintura nítida i ben tramada”.

En aquesta 16a edició, l’organització ha optat per un jurat format per professionals del món de l’art, que són Cèlia del Diego (presidenta de l’Associació Catalana de Crítics d’Art), Teresa Blanch (historiadora d’art, crítica i comissària), Montse Badia (directora artística de Cal Cego), Adrià Fornés (director del Centre Cultural Terrassa) i l’artista Pere Llobera. A més, per donar més impuls al concurs, enguany s’ha comptat amb la col·laboració d’Art Barcelona i del Gremi de Galeries d’Art de Catalunya, que han donat suport en la difusió entre els artistes.

Publicitat

Sobre l’artista guanyador

Rafel G. Bianchi és artista i professor, i des del 2015 ha estat treballant en aquest projecte. Va presentar una altra versió d’aquesta mateixa obra fa dos anys, en el marc de la 15a edició del concurs, en què va quedar finalista. Enguany, però, l’artista ha reformulat la pintura i ha integrat nous elements cromàtics i figuratius en la composició. És per això que assegura que fa un treball narratiu i no visual en què la seva obra “canvia”, motiu pel qual no se’l reconeix “visualment”.

En aquest sentit, l’artista ha confessat també que li agrada més fer exposicions que no pas produir-les, perquè amb el procés de muntatge es pot “reescriure el relat” i sempre ha defensat l’obra com “un exercici de comissariat”. Malgrat que encara no s’ha engegat la producció de l’exposició personal del guanyador, Bianchi ha avançat que el seu desig és que el projecte sigui “un desplegament narratiu en 3D”.

El Premi BBVA de Pintura Ricard Camí, amb una llarga trajectòria

El Premi BBVA de Pintura Ricard Camí és un dels vuit premis que la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA, impulsen arreu de Catalunya en temàtiques tan diverses com la literatura, el dibuix, la música, les arts escèniques i plàstiques, el cinema o l’associacionisme cultural. Al llarg de les 16 edicions d’aquesta biennal, més de 5.300 artistes participants han presentat un total de 6.400 obres, de les quals 505 han estat exposades, un fet que des de la direcció del Centre Cultural Terrassa és “atractiu” i dóna “continuïtat” al concurs.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes