Pere Francesch: “He aconseguit ser crític amb Gainsbourg i Dalí i mostrar les seves llums i ombres”

El periodista explora a 'Gainsbourg i Dalí, moi non plus' la relació entre "dos dels més grans provocadors del segle XX"

El periodista de l’ACN Pere Francesch desgrana a l’assaig ‘Gainsbourg i Dalí, moi non plus’ (Edicions Cal·lígraf) els lligams entre “dos dels més grans provocadors del segle XX”. Uns artistes que l’autor ha après a mirar amb escepticisme i rigor, malgrat l’admiració que sent envers ells. “He aconseguit ser crític amb Gainsbourg i Dalí i mostrar les seves llums i ombres”, apunta Francesch, que reconeix que va començar a escriure el llibre amb una “màscara de fan”. Així mateix, explica que a l’assaig ha intentat “humanitzar” els protagonistes i mostrar-los a través dels seus ulls de periodista per apropar-los al lector d’una manera “fluïda”.

Publicitat

En la presentació de l’assaig, en el marc de la 37a Setmana del Llibre en Català, Francesch ha remarcat que ‘Gainsbourg i Dalí, moi non plus’ és una “carta d’amor” als dos artistes, així com a la seva música i art.

En aquest sentit, ha explicat que quan va escoltar un disc de Gainsbourg per primera vegada va entrar “en obsessió” i va sentir la necessitat de trobar algun vincle que l’unís amb Catalunya per poder escriure sobre ell. I aquest vincle va ser Dalí.

“Els lectors ja coneixien Dalí, i ara també han descobert Gainsbourg”, celebra Francesch, que ha recordat les primeres “sorpreses” que va tenir escrivint el relat, com ara quan va poder parlar amb l’actriu Jane Birkin, una de les parelles del músic, o quan va viatjar a París i va visitar la porta on es van conèixer els artistes.

L’autor ha explicat que, malgrat que Gainsbourg i Dalí no van arribar a fer cap col·laboració junts, sí que compartien una certa atracció envers els temes eròtics, la sexualitat, l’escatologia, la provocació i el surrealisme, a més de la timidesa, que els va dur a posar-se “màscares” al final de la seva vida, marcada per la sol·litud i la tragèdia.

Francesch ha defensat la primera persona que utilitza a ‘Gainsbourg i Dalí, moi non plus’ com una manera d’acompanyar els lectors en la descoberta dels artistes de la mà d’un relat “gens farragós”. D’aquesta manera, l’autor ha reivindicat “el periodisme a foc lent”, amb la seva màxima “complexitat” de “picar portes” per fer entrevistes.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca