Pagès Editors presenta una nova col·lecció per donar a conèixer la història i la cultura del conjunt dels Països Catalans. Es tracta de Divèrsia.cat, una sèrie de breus manuals d’història sobre diferents moviments i expressions culturals, socials, polítiques, religioses i econòmiques que han tingut lloc a la societat contemporània. L’objectiu de la col·lecció, dirigida per l’exvicepresident del Govern i filòleg Josep-Lluís Carod-Rovira, és oferir a un “públic divers” una “aproximació a diferents temes d’interès general”, com la maçoneria, la llengua, l’art o el feminisme amb un llenguatge entenedor. D’aquesta manera, i presentada en el marc de La Setmana del Llibre en Català, la col·lecció es començarà a publicar aquesta tardor amb dos primers volums, ‘Breu història dels castells i la muixeranga als Països Catalans’ i ‘Breu història de la llengua als Països Catalans’.
“La cultura catalana i la quotidianitat del nostre dia a dia no s’explica només amb una visió regional, sinó que cal una visió global, general, nacional del conjunt del territori”, ha afirmat Carod-Rovira. Per aquest motiu, Divèrsia.cat proposa una aproximació transversal a diverses temàtiques arrelades a la societat catalana amb els Països Catalans com a unitat d’anàlisi. El director de la col·lecció ha explicat també que les generacions més joves “han crescut amb un marc mental autonòmic”, motiu pel qual ha assegurat que hi ha un “dèficit de coneixement general” que “valia la pena eliminar” amb aquests títols.
D’altra banda, segons la directora de Pagès Editors, Eulàlia Pagès, la immediatesa de la informació i el canvi constant de la societat fan “oblidar quins són els orígens de moltes coses”, motiu pel qual ha insistit en el fet que la col·lecció Divèrsia.cat s’ha creat per buscar una aproximació general a diversos temes des de les “seves arrels” fins a la seva “actualitat històrica”.
Transversalitat temàtica i territorial
“És una col·lecció que està oberta a moltes possibilitats temàtiques”, ha assegurat Carod-Rovira, i ha afegit que des de la direcció tenen l’objectiu de fer aparèixer als manuals “tots aquells temes que cal conèixer” per així també poder “transformar” el territori. És per aquest motiu que s’està treballant en la creació de manuals històrics que tractaran temes diversos com el feminisme, l’esperantisme, el comunisme o l’independentisme als Països Catalans, alguns d’ells escrits per personalitats reconegudes com Xavier Domènech, Manuel Forcano o Mireia Boya.
A més, Pagès Edicions ha afirmat també que, a més de la transversalitat temàtica, cada manual proposarà també una transversalitat territorial pel que fa a l’autoria. Així doncs, es comptarà amb autors i especialistes procedents de tot el conjunt dels territoris de parla catalana, des dels València i les Illes Balears, passant pels territoris catalans.
En aquest sentit, els dos primers volums de la col·lecció són un exemple de transversalitat temàtica. ‘Breu història dels castells i la muixeranga als Països Catalans, de Jordi Bertran, repassa l’origen de la tradició castellera amb la muixeranga valenciana i ‘Breu història de la llengua als Països Catalans’, dels balears Bernat Joan i Esperança Marí, presenta una síntesi de la història de la llengua des d’un punt de vista global.
Format de butxaca per a tots els públics
Carod-Rovira ha emfatitzat que l’objectiu de la col·lecció no és “arreglar el món”, sinó “facilitar el coneixement” amb la “naturalitat més absoluta”. D’aquesta manera, segons explica la direcció, la sèrie de manuals breus té al voluntat d’adreçar-se a tots els públics amb un llenguatge divulgatiu perquè, així, periodistes, mestres i el públic general interessat en aspectes relacionats amb els Països Catalans puguin trobar en aquests llibres “eines” per entendre i explicar temes d’interès.
Els manuals es començaran a comercialitzar a partir de la tardor en format de llibres de butxaca i inclouran també una cronologia amb les dates més importants sobre el tema que tracten, a més d’un conjunt de referències bibliogràfiques per als lectors que vulguin aprofundir més en les temàtiques.