La Fundació Photographic Social Vision organitza una exposició de Jacques Léonard amb fotografies inèdites de Salvador Dalí en el marc del festival In Cadaqués

La mostra “Salvador Dalí. Jacques Léonard”, que forma part de la programació de la III edició del Festival Internacional de Fotografia In Cadaqués i que es podrà veure del 20 al 29 de setembre a la galeria Oda de Cadaqués

Publicitat

La Fundació Photographic Social Vision organitza “Salvador Dalí. Jacques Léonard”, una exposició que mostra 14 fotografies, algunes inèdites, de Salvador Dalí realitzades pel fotògraf Jacques Léonard (Paris, 1909 – l’Escala, 1994).

La mostra, que es podrà veure del 20 al 29 de setembre a la galeria Oda de Cadaqués (C/Curós, 8) i que forma part de la programació de la III edició del Festival Internacional de Fotografia In Cadaqués, inclou imatges de tres reportatges fotogràfics que Léonard va realitzar a Dalí: el primer l’any 1955 per la Revista, el segon el 1957 per La Gaceta Ilustrada i el tercer el 1963 i es desconeix si va ser publicat.

Les fotografies mostren l’amistat que unia als dos artistes, que van ser presentats per l’industrial tèxtil de la burgesia catalana, amic i protector d’artistes Alberto Puig Palau. A més, la seva complicitat es veu reflectida en les diferents actituds en que es mostra l’artista, que van del típic posat artificiós del geni surrealista a les escenes més íntimes i quotidianes.

Jacques Léonard i la fascinació per la cultura gitana

Publicitat

El fotògraf Jacques Léonard és internacionalment conegut per la seva fascinació per la cultura gitana. Fill d’una família francesa acomodada, es va casar amb la Rosario Amaya, gitana catalana del barri de Montjuïc. A partir d’aquella unió el fotògraf es va fascinar per la cultura gitana i va construir un retrat intimista sobre una de les perifèries territorials i culturals de Barcelona, un retrat d’una comunitat i d’una època.

Seguint aquesta temàtica, el centre cultural Alfolí de la Sal de l’Escala inaugura el divendres 20 de setembre l’exposició “Danses gitanes”, una mostra de 16 imatges que il·lustren escenes de ball que el fotògraf va captar en diverses festes de les comunitats gitanes amb les que va conviure. El mateix dia de la inauguració hi haurà una actuació de cants i danses dels gitanos del Rajasthan i de Catalunya.

Recentment s’han descobert noves temàtiques en la seva obra, com el reportatge de 1943 que documenta el pas per Madrid i Màlaga de centenars de joves francesos que escapaven del feixisme per embarcar cap a África.

L’Arxiu Família Jacques Léonard

La Fundació Photographic Social Vision representa l’Arxiu Família Jacques Léonard, amb negatius i copies vintage de principis dels 40 i fins als 70, i que ha estat heretat pels seus fills Santi i Álex Léonard.

Com a representant de l’arxiu, la Fundació treballa per donar a conèixer l’obra de Jacques Léonard. Seguint aquest objectiu, està creant el primer lloc web dedicat al fotògraf, un espai on posar a l’abast de tothom que ho desitgi la trajectòria i el llegat de Léonard.

A més, a la primavera, la prestigiosa galeria Anne Clergue d’Arles acollirà una mostra de l’autor amb fotografies certificades pel seu fill i que estaran a la venta. Serà la primera vegada que les obres d’aquest autor francès es podran comprar a França.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes