La Filmoteca dedica un cicle a la ciutat de Beirut

Amb una escena artística contemporània especialment rica, Beirut té moltes afinitats amb Barcelona

Publicitat

Una ciutat mediterrània que és un dels grans centres d’activitat cultural del món àrab serà, enguany, la convidada de la Mercè. Teatre, dansa, arts de carrer i cinema fet a Beirut seran protagonistes coincidint amb la Festa Major de Barcelona, amb artistes vinguts de la capital libanesa, una ciutat tantes vegades assotada per la guerra però sempre decidida a seguir ocupant un lloc de privilegi en el món de la creació.

Amb una escena artística contemporània especialment rica, Beirut té moltes afinitats amb Barcelona. Totes dues ciutats comparteixen un mateix mar, una mateixa aposta per la cultura, tradicions comunes i fins i tot afinitats gastronòmiques.

Beirut s’afegeix a les anteriors ciutats convidades de la Mercè que han tingut un aparador durant la Festa Major de Barcelona: Medellín (2007); Quito (2008); Istanbul (2009); Dakar (2010); Sant Petersburg (2011); Montreal (2012); Viena (2013); Estocolm (2014); Buenos Aires (2015); París (2016); Reykjavík (2017) i Lisboa (2018).


Beyroutou el lika Beirut, el retrobament
Borhane Alaouié, 1981. Int.: Haithem el Amine, Nadine Acoury, Najoua Haydar, Houcem Sabbah, Renée Dick. Líban-Tunísia-Bèlgica. VOSC. 90’. Digital.

Publicitat

Un musulmà xiïta i una catòlica que havien estat amants durant l’etapa universitària tornen a contactar poc després de restablir-se la comunicació telefònica entre el costat est i oest de Beirut. Però ella ha de marxar als Estats Units i es comprometen a gravar els seus sentiments més íntims i intercanviar les cintes a l’aeroport. Com si cada costat de la ciutat intentés, en va, ser escoltat per l’altre. Els monòlegs de l’escriptor Ahmad Baydoun serveixen de base per a aquesta pel·lícula detallista i commovedora que ha adquirit l’estatus de clàssic del cinema libanès.

Dimarts 17 de setembre / 20.00 h Sala Chomón
Presentació a càrrec de Daoud Alaouié
Dimarts 24 de setembre / 18.30 h Sala Laya


Kanya Ya Ma Kan, Beyrouth Hi havia una vegada a Beirut
Jocelyn Saab, 1995. Int.: Emile Accar, Pierre Chamassian, Abou El Abed, Khaled El Sayed, Pascal Faugeras. Líban-França-Argentina-Alemanya. VOSC. 104’. Digital.

Dues noies de la generació de la guerra volen saber més sobre la història de Beirut. Quan coneixen un vell cinèfil, el convencen perquè els projecti la seva col·lecció de pel·lícules. D’aquesta manera s’inicien en els mites i les imatges de la seva ciutat, però les noies volen xifres i fets, i romanen indiferents als records evocats a la pantalla. Una mirada fascinant a una de les urbs més complexes i belles de l’Orient Mitjà.

Dimecres 18 de setembre / 20.00 h Sala Chomón
Presentació a càrrec d’Alaa Mansour
Diumenge 29 de setembre / 21.30 h Sala Chomón


Sukkar banat Caramel
Nadine Labaki, 2007. Int.: Nadine Labaki, Yasmine Al Masri, Joanna Moukarzel, Gisèle Aouad, Adel Karam, Siham Haddad, Aziza Semaan. Líban-França. VOSC. 96’

En un saló de bellesa de Beirut, cinc amigues de diferents edats, religió i condició comparteixen tota mena d’històries personals. Un grup d’actrius no professionals donen vida a aquesta comèdia amable que mostra la cara més dolça i colorista de la realitat libanesa, als antípodes de Capharnaüm, el darrer film de la cineasta. “El traç principal de la pel·lícula és que plasma el millor al·licient que ofereix la ciutat i els seus habitants per a qui signa això: la tendresa quotidiana que em reté, que ens reté a molts aquí, sense importar el que passi” (Maruja Torres).

Dijous 19 de setembre / 18.30 h Sala Laya
Dissabte 21 de setembre / 22.00 h Sala Chomón


Sessió doble

Beyrouth, jamais plus
Jocelyn Saab, 1976. França-Líban. VOSC. 35’. Digital.

El 1976 comença el calvari a Beirut. Cada matí, durant sis mesos, Jocelyne Saab visita aquesta ciutat destruïda per la guerra civil, amb milers de persones sense llar, joves armats i edificis en ruïnes. La càmera captura els vestigis de la ciutat alhora que la poeta i assagista Etel Adnan descriu la pena de la pèrdua. És la primera part de la trilogia “Beirut”, que es completa amb Lettre de Beyrouth Beyrouth, ma ville.

Beyrouth, ma ville Beirut, la meva ciutat
Jocelyn Saab, 1982. França-Líban. VOSC. 38’. Digital.

El film s’obre amb la cineasta Jocelyne Saab davant de casa seva, destruïda per l’exèrcit israelià en la Guerra del Líban del 1982. Amb una melodia de saxofon i textos de Roger Assaf, el film mostra ferits, runa, ràtzies i camps de refugiats en una altra mostra del desig irrefrenable de Saab per seguir rememorant el Beirut perdut.

Divendres 20 de setembre / 19.00 h Sala Laya
Dissabte 28 de setembre / 19.00 h Sala Laya


Qadiat raqm 23 El insulto
Ziad Doueiri, 2017. Int.: Adel Karam, Kamel El Basha, Christine Choueiri, Camille Salameh, Rita Hayek. Líban-França-EUA-Bèlgica. VOSE. 113’. Digital.

L’insult d’un palestí a un cristià libanès acaba sent el gra de mostassa que creix fins a esdevenir un problema nacional. El film és una crida a l’empatia i la comprensió que té com a diana l’enrocament absurd de les postures ideològiques. Ha estat la primera producció libanesa nominada als Oscars en l’apartat de millor film de parla no anglesa. “He volgut saber qui és aquell enemic que està a l’altre bàndol, que tant he odiat. Al final entens que ells projecten contra nosaltres exactament el que nosaltres projectem contra ells” (Ziad Doueiri).

Divendres 20 de setembre / 21.30 h Sala Laya
Diumenge 22 de setembre / 19.30 h Sala Laya

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes