Els delictes sexuals van augmentar un 23,2% el 2018

La fiscalia proposa "normalitzar" l'enregistrament en vídeo d'aquells llocs on s'abusa de menors

Publicitat

La Fiscalia General de l’Estat (FGE) ha destacat l’increment dels delictes contra la llibertat i indemnitat sexual durant l’any 2018, que presenta unes xifres que són “especialment preocupants”, tal com es recull en la memòria anual publicada aquest dilluns.

Aquest informe reflecteix l’augment dels procediments iniciats per delictes sexuals l’any passat, en què es va arribar als 18.986, cosa que suposa un increment del 23,2% respecte al 2017. Concretament, les agressions sexuals han augmentat un 23,7% (6.119 procediments el 2018 i 4.943 el 2017); els abusos sexuals, un 30,7% (6.425 el 2018 i 4.914 el 2017); i les violacions, un 9,5% (276 procediments el 2018 i 252 el 2017).

“Darrere d’aquestes xifres hi ha víctimes que han patit un impacte extraordinari, cosa que s’agreuja en aquells casos en què l’Administració de Justícia no ofereix la resposta esperada”, assenyala la Fiscalia en la memòria.

Per a la Fiscalia, aquestes xifres conviden a “reflexionar sobre la norma penal, i la seva interpretació i aplicació pràctica”. La fiscal general de l’Estat, María José Segarra, creu que també cal reflexionar “sobre el tractament informatiu” d’aquests casos i sobre “la imatge que es transmet des del sistema de Justícia quan les decisions que s’adopten es mostren allunyades de la sensibilitat social”.

Publicitat

Un nombre “rellevant” de menors

En el seu informe, la Fiscalia avisa que un “rellevant nombre” d’aquests delictes sexuals, sobretot agressions o abusos sexuals, tenen menors com a víctimes.

Segons sosté la Fiscalia, aquests delictes contra menors els duen a terme persones properes a la víctima. “Són entorns familiars, educatius o de temps lliure els que millor cataloguen aquests escenaris”, apunta.

El Ministeri Fiscal ha plantejat adoptar “mesures d’enregistrament en vídeo d’espais tancats” –com ara despatxos i aules–, per evitar que no es puguin demostrar els fets o, que algunes persones es vegin sotmeses a “sospites o imputacions infundades”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes