SWAB Barcelona 2019 presenta Swab Thinks

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Swab thinks 2019, té com a objectiu actuar com a espai de formació i diàleg al voltant del curs que estan prenent l’art, el col·leccionisme i les plataformes expositives. Enguany, el programa es centra en discussions sobre les postures femenines en el món de l’art i l’impacte de la sostenibilitat i la tecnologia en les pràctiques artístiques i el comissariat actual. Thinks és un programa que es preocupa per repensar i debatre els temes que ens qüestionen i que encaminen els nous enfocaments artístics i expositius.


Dona, art i educació

Una conversa entorn el panorama actual en què es desenvolupa la dona en el món de l’art en institucions, museus, galeries i centres d’ensenyament. La percepció d’altres cap a la dona i el rol de l’educació perquè els canvis, les polítiques i les mesures es duguin a terme a favor de les necessitats diferents que té la dona. Quins són els reptes que impliquen els canvis en relacions de poder, igualtat, capacitat i treball de les dones en el món de l’art?

Participants: Linn Born i Caterina Almirall
Modera: Naghieli Amarista
Horari: Divendres 27 de setembre, 18h.


Art Singular, art i salut. FUNDACIÓ JOSEP SANTACREU.

El 21 de març d’aquest any es va dur a terme la primera jornada de Art Singular a Catalunya. Es tracta d’una iniciativa de la fundació Josep Santa Creu que té com a objectiu visibilitzar el talent artístic de persones amb discapacitats intel·lectuals o mentals i dignificar les seves obres introduint-les en el circuit professional. En aquesta xerrada membres de la fundació Josep Santa Creu dialogaran amb Alicia Ventura, comissària de la col·lecció DKV i el programa Cuidart, sobre la importància del projecte, la relació entre l’art i la salut i els diferents reptes que presenta un projecte com aquest en l’àmbit dels pagaments per la compra de les obres i la seva interferència amb ajudes d’institucions als pacients.

El programa Art Singular de la Fundació Josep Santacreu respon al compromís dels seus fundadors amb l’art creat per col·lectius d’artistes amb diversitat funcional, malaltia mental o en risc d’exclusió.

Col·labora amb diverses entitats socials donant suport al creixement dels tallers i dels seus artistes. Alhora, porta a terme una feina de difusió des d’una posició integradora, incloent-hi en les mostres que organitza obres d’aquests col·lectius i artistes de gran reconeixement internacional que conviuen, dialoguen i comparteixen un comú denominador: l’expressivitat de l’obra que posa l’accent en la psique dels creadors. Amb aquesta iniciativa, la fundació Josep Santacreu posa de manifest l’ús de la llibertat per a crear.

L’exposició d’Art Singular a Swab Barcelona 2019 estarà comissariada per Alicia Ventura.

Participantes: Alicia Ventura y Carles Guerra.
Modera: Eva Calatayud
Fecha: Sábado 28 de septiembre, 13h.


BIENALSUR: les qüestions de gènere en primer pla

És possible que una plataforma per a l’art contemporani de caràcter transnacional inclogui una agenda de forta empremta de gènere superant barreres culturals? BIENALSUR, la Biennal d’Art Contemporani d’Amèrica del Sud creu que sí i així ho demostra en la seva segona edició.

Participants: Marlise Ilhesca.
Horari: Dissabte 28 setembre, 16h.


ARTSY, navegant l’àmbit digital: sobre els canvis i desafiaments trobats per galeristes, col·leccionistes i curadors en línia

La figura del comissari digital i el seu paper en l’actualitat. Els nous plantejaments i apostes en el món digital per comissaris, artistes i consumidors de l’art. Com s’estableix una comunicació adequada sense tenir presència física? Una conversa sobre la forma en què s’està consolidant el nou mercat de l’art i els canvis que encara falten per arribar.

Participants: Ariana Díaz, Víctor Lope i Louis Tiar
Modera: Ángela Roldán de ARTSY
Horari: Dissabte 28 de setembre, 18h.


Una exposició com una obra en si mateixa, cap a noves formes de comissariat

Què és una exposició? Quins criteris formen una bona exposició? Quins límits espacials pot adoptar actualment aquesta? Preguntas com aquestas i altres més s’ abordaran en aquesta xerrada on es tracta de replantejar la figura del comissari portant a una nova dimensió la seva tasca. Repensar l’espai museístic o sortir d’ell, representa no només una acció curatorial transgressora sinó també una possibilitat de sacsejar els models provats en el món de l’art. D’aquesta manera el comissari posa en conflicte diversos sistemes de valor per arribar a preguntes crítiques, qüestionant la relació existent entre l’espectador i les obres, il·luminant debilitats en el sistema i desafiant la forma com comunament observem les coses.  Es tracta d’obrir-se cap al gest curatorial, una exposició com a agent provocador.

Participants: ESPRONCEDA Center for Art & Culture
Horari: Diumenge 29 de setembre, 13h.


Producció cultural sostenible

Xerrada informativa sobre nous materials de disseny, fent èmfasi en l’experimentació amb diferents mitjans i creació i producció sostenible. Es debatrà sobre la importància d’iniciatives com aquestes per a la construcció d’un futur millor, un futur sostenible.

Participants: ECOPIXEL i CARTON LAB
Horari: Diumenge 29 de setembre, 18h.

 

- Publicitat -