Torra es compromet a fer un ”esforç més intens” per millorar el finançament universitari amb els pressupostos del 2020

El president de la Generalitat té ''confiança'' que els comptes per l'any vinent ''tirin endavant''

Publicitat

El president de la Generalitat, Quim Torra, s’ha compromès aquest divendres davant la comunitat universitària a millorar el sistema de finançament d eles universitats i a fer un ”esforç molt més intens” en els comptes del 2020 que dotin a les universitats de l’estabilitat pressupostària necessària per sortir de la situació actual i superar ”l’estrès financer” i ”l’efecte lesiu” de les polítiques ”imposades” durant l’època de la crisi. Pel president, les reivindicacions de les universitats són ”legítimes” i ha defensat haver-les intentar revertir ”tan bon punt” s’ha pogut. Torra ha mostrat ”màxima confiança” en poder aprovar els comptes que ”intensifiquin la reversió” del període de crisi.

El president ha manifestat que li agradaria poder anunciar un nou pressupost, després de tres anys de pròrroga però ha reconegut que encara no hi és, però si el projecte que ha d’incloure les noves dotacions pressupostàries pel sistema universitari. ”Estem treballant perquè sigui així”, ha especificat Torra, i ha insistit en la ”responsabilitat de tothom” perquè aquests comptes es puguin aprovar per l’any vinent.

Torra ha reconegut l’esforç del sistema universitari durant els darrers anys i s’ha compromès també, a resoldre les reclamacions dels estudiants de doctorat que, abans de començar l’acte, han protestat i han obligat a l’organització a retardar-lo pràcticament una hora per motius de seguretat. Torra ha defensat el ”dret legítim a la protesta”.
Pel que fa a les taxes universitàries, Torra ha recalcat que el sistema català ja és equitatiu perquè el 42% dels estudiants ”que més ho necessiten”, es beneficien de polítiques d’equitat a través de les beques de la Generalitat.

Amb aquest discurs, Torra ha donat per inaugurat el curs universitari en un acte on Nuria Oliver Ramírez, enginyera de Telecomunicacions i doctora en Intel·ligència Artificial per l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT), ha pronunciat la lliçó inaugural. En la cerimònia també hi ha intervingut la presidenta del Consell Social de la UPF, Montserrat Vendrell; del tinent d’alcalde de l’Àrea de Cultura, Educació i Ciència de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats.

Publicitat

Més autonomia per a les universitats

El rector de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Jaume Casals, ha demanat un marc normatiu més ”senzill” que agilitaria la gestió de les universitats i trauria ”parsimònia” a la tasca de les universitats, en un context normatiu que ha qualificat d”’exuberant”. Casals, ha parlat del ” vici de producció normativa” i ha demanat menys ingerència de les administracions per donar pas a una autonomia universitària. Per Casals, aquest marc normatiu podria acabar ”perjudicant” la universitat i ha advocat per buscar ”el costat bo” de la crisi econòmica . El rector de la UPF aposta també per una millora coordinació universitària. Casals també ha defensat que Catalunya ”podria ser un gran país en ciència i cultura” i ha demanat invertir més recursos per fer-ho possible.

Casals també ha enviat un missatge als doctorands que han protestat a les portes de l’acte i ha manifestat que cal evitar les ”queixes i protestes inintel·ligibles” que consideren que no ajuden a la universitat que en té ”de clares i d’interès general” que poden quedar ”emmascarades”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes