La Mercè 2019 programa més de 300 activitats repartides en una seixantena d’escenaris

La festa acostarà a Barcelona l'"energia creativa" de Beirut, ciutat convidada d'aquesta edició

Publicitat

Barcelona escalfa motors per a la festa de Mercè programant més de 300 activitats repartides en una seixantena d’escenaris de sis districtes. Cinc dies de festa, del 20 al 24 de setembre, que concentraran un centenar de concerts de música i celebraran l'”energia creativa” de Beirut, la ciutat convidada d’aquesta edició. La Mercè també commemorarà els 50 anys d’història dels castellers de Barcelona i el centenari del naixement de Joan Brossa, protagonista del tradicional mapatge a la façana de l’ajuntament. A part, la plaça de Catalunya acollirà un any més prop de 175 activitats organitzades per entitats i col·lectius de Barcelona.

El pregó de festes, a càrrec de l’exalcaldessa de Madrid Manuela Carmena, donarà el tret de sortida a La Mercè, que celebrarà una seixantena d’activitats tradicionals de la cultura popular, en les quals participaran més de 200 colles i entitats. Gegants, grallers i bèsties de foc es trobaran en un programa que inclou dues diades castelleres a la plaça de Sant Jaume i els correfocs, que seran el dissabte 21.

Entre els espais destacats de la festa, aquesta edició s’han consolidat el parc de la Trinitat, amb diversos concerts de grans orquestres simfòniques com la Banda Municipal de Barcelona, i la llera del Besòs, que acollirà els Pallassos sense Fronteres per celebrar el seu 50è aniversari. Altres escenaris de La Mercè seran el parc de la Ciutadella i el passeig de Lluís Companys, el castell de Montjuïc, el Palauet Albéniz o l’Antiga Fàbrica Estrella Damm.

Aquesta edició del Mercè Arts de Carrer (MAC) amplia horitzons amb la mirada posada en Àfrica, que protagonitzarà diversos espectacles gratuïts al parc de la Trinitat de la mà d’artistes del continent que viuen a Barcelona.

Publicitat

Beirut, convidada a la Mercè

La festa guardarà un espai especial de la seva programació per a Beirut, la ciutat convidada d’aquesta edició de la Mercè. Com a cites importants hi ha una xerrada amb Tomàs Alcoverro, antic corresponsal al Líban per a ‘La Vanguardia’, i el cicle de cinema ‘Imatges de Beirut’ de la Filmoteca de Catalunya.

Dins del MAC, Beirut també estarà present amb diversos espectacles d’artistes com Maya Chami o Bassam Abou Diab al parc de la Ciutadella, que també recrearà la nit de la capital del Líban i muntarà el cabaret del Metro Al Madina, un dels espais més emblemàtics de la ciutat.

Amb nom de dona

Un 68% del total de grups de música programats a la Mercè estan encapçalats per una dona, i la meitat dels que no tenen un lideratge clar compten amb veus femenines. Són algunes xifres que ha donat el tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats, que ha expressat el compromís de la festa amb la paritat.

A més, ha explicat que la meitat de les direccions artístiques en espectacles d’arts escèniques recauen en dones, mentre que un 29% de les actuacions són protagonitzades només per dones.

D’altra banda, Subirats ha explicat que aquesta edició de la Mercè compta amb un pressupost de 3 milions i mig d’euros, el mateix que l’any passat, a més de prop de mig milió dedicats a la iniciativa ‘Associa’t a la festa’.

De fet, aquest festival d’associacions, que se celebrarà el 21 i 22 de setembre, s’articularà amb el lema ‘Bateguem juntes’ i aplegarà a la plaça de Catalunya fins a 275 entitats que oferiran més de 175 activitats.

La Mercè acabarà amb el tradicional piromusical i també comptarà amb la cèlebre cursa, que es farà el diumenge 29, i diverses activitats per al diumenge 22, Dia sense cotxes, emmarcat en la Setmana Europea de la Mobilitat.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes