L’Editorial Comanegra passa a l’acció

El jutge ha citat a les parts implicades en la pulicació 'D'on és l'Estel·la' el dia 25 de setembre als jutjats de Palma

Publicitat

L’editorial Comanegra, davant de la querella presentada per un sindicat de les forces de l’ordre de l’Estat Espanyol; SUP Balears a raó del llibre; On és l’Estel·la? De Toni Galmés i que el jutge ha citat el pròxim dia 25 de setembre als jutjats de Palma de Mallorca, ha difós el manifest que reproduïm a continuació:

D’on venim

El passat 12 de juny l’editorial Comanegra ens vam assabentar, a partir d’un article del diari Última Hora, que el Sindicat de Policia de les Balears amenaçava amb interposar una querella criminal contra les parts implicades en la publicació d’On és l’Estel·la?, un llibre il·lustrat humorístic i satíric, obra de Toni Galmés i publicat per l’editorial Comanegra. Els arguments que el Sindicat va exposar per tirar endavant la denúncia, els vam desmuntar en una nota de premsa que vam emetre el mateix dia 12. El Sindicat també denunciava la subvenció de 1.000€ que el llibre va rebre per part de l’Institut d’Estudis Baleàrics i la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears. Una ajuda totalment regular, donat que l’autor és mallorquí, i que des de l’IEB van defensar argumentant que les subvencions es basen sempre en criteris purament tècnics, mai polítics.

El 26 juliol ens arriba la citació a l’acte de conciliació previ a la querella criminal interposada pel sindicat majoritari de la policia Jupol. Va dirigit a l’editorial Comanegra, Toni Galmés, l’Institut d’Estudis Baleàrics i la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, i ens citen el dimecres 25 de setembre a les 10.15h al jutjat de primera instància número 15 de Palma de Mallorca. Jupol demana que les parts implicades ens avinguem a reconèixer que el contingut del «tebeo menoscaba y denigra el Cuerpo Nacional de Policia y a la Guardia Civil y atenta contra los sentimientos de las personas integrantes de dichas instituciones» i que procedim «a la retirada y eliminación de los ejemplares», entre d’altres coses que podeu llegir aquí.

Publicitat

La resposta de Comanegra

En vistes d’aquesta situació, clarament engreixada per una injusta Llei Mordassa, a l’editorial Comanegra hem dut a terme les següents accions:

  1. Posem la defensa del nostre cas en mans de Drets i de l’advocat Sergi Blàzquez. Drets és una associació de professionals del món del dret que neix per defensar la societat catalana dels atacs contra els drets fonamentals, i que ha acceptat el nostre cas en tractar-se d’una vulneració clara del dret a la llibertat d’expressió i publicació.
  2. El director de l’editorial Comanegra, Joan Sala Torrent, que també és vicepresident de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana i president de La Setmana del Llibre en Català, assistirà a l’acte de conciliació a Palma, tot i la possibilitat de fer-ho per mitjà d’un procurador.
  3. Creem un manifest titulat “Llibres lliures: per la llibertat de publicació”, que es podrà signar de manera presencial a l’estand que Comanegra tindrà a La Setmana del Llibre en Català (mòdul 46), que se celebra a Barcelona del 6 al 15 de setembre. L’editorial fa una crida especial pel dissabte 7 de setembre a les 18h, quan l’autor Toni Galmés signarà exemplars del llibre “On és l’Estel·la?”, a tothom que vulgui donar suport a aquesta causa. També es pot signar el suport al manifest a la plataforma Change.org.

El proper 25 de setembre, l’editorial Comanegra i Toni Galmés estan citats al Jutjat de Primera Instància núm. 15 de Palma per acceptar o no la retirada del llibre On és l’Estel·la?, denunciat pel sindicat majoritari de la Policia Jupol. El llibre ha estat acusat de ser una «apologia colpista» i de denigrar la Policia Nacional al servei del projecte independentista. Al mateixtemps, alguns sindicats policials han reclamat la revisió de tots els ajuts públics a publicacions susceptibles d’incórrer en ofenses als Cossos de Seguretat de l’Estat (On és l’Estel·la? va rebre un ajut a l’edició de 1.000 €), i, arran d’això, el passat mes de juny la delegada del Govern espanyol a les Illes Balears demanava mesures per controlar els continguts de les publicacions susceptibles de rebre ajuts.

Considerem una absoluta aberració democràtica que es persegueixi la sàtira política i demanem a la ciutadania que prengui consciència de la retallada de drets que suposaria acceptar la retirada d’un llibre d’humor per no ferir la sensibilitat de la Policia. Avancem que ni Comanegra ni Toni Galmés demanaran disculpes per la publicació d’On és l’Estel·la? Considerem intolerable la petició de retirada del llibre i rebem com una greu amenaça a tot el sector cultural que es pretengui instaurar qualsevol mena de censura prèvia a les obres que demanin suport públic. Esperem que aquesta situació tan lamentable serveixi, si més no, perquè els lectors i el sector cultural en el seu conjunt es facin forts en la defensa d’algunes condicions mínimes sense les quals la cultura es faria irrespirable i la nostra feina, una quimera.

Manifestem, doncs:

  • Que la llibertat de publicació i de circulació de publicacions com On és l’Estel·la? no pot ser perseguida.
  • Que la sàtira és un bé comú.
  • Que la sàtira del poder i de l’autoritat, concretament, és un dels signes de qualitat emocràtica més elementals.
  • Que no pot tolerar-se cap forma de «control previ» dels continguts subvencionables per raons polítiques.

 

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes