La justícia belga accepta el recurs de Puigdemont en el cas de les balises i ordena noves investigacions

El tribunal d'Apel·lació ordena interrogar els representants de les empreses que van vendre els dispositius i identificar els usuaris d'alguns telèfons

El tribunal d’Apel·lació de Brussel·les ha acceptat el recurs de la defensa de Carles Puigdemont contra la decisió de tancar el cas de les balises i ha ordenat noves investigacions. “Hem guanyat el recurs contra el tancament de la investigació per les balises de seguiment il·legals presents al cotxe del president en territori belga. La investigació es reobre i el jutge ha ordenat mesures addicionals per trobar els responsables d’aquests crims”, ha dit l’advocat belga Simon Bekaert a Twitter. Segons ha pogut saber l’ACN de fonts coneixedores del cas, el jutge ha demanat interrogar la representant de l’empresa italiana que va vendre les balises, els representants de tres empreses que van vendre parts dels components dels dispositius, i identificar els usuaris d’una sèrie de telèfons que surten a la investigació.

Publicitat

El 7 de febrer del 2018 el mosso que acompanyava Puigdemont a Bèlgica, Lluís Escolà, va detectar una primera balisa sota del para-xoc posterior del Renault Espace on viatjava el 130è president de Catalunya. L’endemà, amb agents especialistes de la policia federal belga, en van descobrir una segona dins del motor d’un altre dels vehicles de Puigdemont, un Renault Laguna.

La investigació de la policia belga va considerar que les balises eren “de material d’alta qualitat”, van ser col·locades per “professionals entrenats” que podrien haver treballat, alhora, amb altres còmplices “amateurs discrets”. Per exemple, els investigadors belgues se sorprenien que un equip capaç de col·locar balises dins de dos cotxes de Puigdemont el seguissin, alhora, físicament pels carrers de Brussel·les -i en una de les ocasions, sent detectat pel propi equip de Puigdemont.

Balises, targetes SIM i un hotel

L’anàlisi de les dues balises localitzades i l’activitat de les targetes SIM que hi havien estat en contacte, que arribaven fins a vuit, va permetre als investigadors determinar que hi hauria hagut almenys sis dispositius: tres LISA-U200 fabricats per l’empresa suïssa U-blox AG i tres mòbils Alcatel OT 1016G de TCL. Algunes targetes SIM es van utilitzar en més d’un dispositiu, segons les investigacions.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes