Sánchez respon a Unides Podem: càrrecs en institucions i òrgans de l’Estat fora del Consell de Ministres

Amenaça amb repetir les eleccions si Iglesias no renuncia a la coalició

Publicitat

El president del Govern central en funcions, Pedro Sánchez, ha ofert aquest dimarts a Unides Podem participar en el govern i dirigir algunes institucions i òrgans de l’Estat fora del Consell de Ministres que poden incloure tant l’àmbit “polític com l’energètic”.

Així ho ha anunciat en l’acte en què ha presentat les 370 mesures que es compromet a complir si aconsegueix ser investit president. No obstant això, Sánchez s’ha mostrat ferm a rebutjar el govern de coalició que exigeix el líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias, per fer-lo president.

També ha ofert a Podem una “triple” garantia de compliment de l’acord programàtic que ha posat damunt de la taula: a través d’una oficina en el Ministeri d’Hisenda, amb comissions de seguiment al Congrés i el Senat i a través d’un altre organisme que impliqui la societat civil en la fiscalització dels compromisos assumits.

Sánchez ha culpat en la seva intervenció el PP, Ciutadans i Unides Podem de l’actual bloqueig polític i ha apuntat que es repetiran les eleccions per sortir d’aquesta situació en cas que Iglesias no renunciï a la coalició.

Publicitat

El líder socialista ha admès que “no mereix la pena mirar de” conformar un executiu que no li permeti “actuar amb eficàcia” per donar estabilitat al país en un moment en què s’acosten grans reptes com el Brexit o una possible desacceleració econòmica.

Sánchez s’ha mostrat convençut que un govern de coalició com el que exigeix el líder d’UP suposaria en realitat constituir “dos governs en un”, un executiu “compartimentat i dividit en un moment crític” per al país, que el que precisa és un gabinet “fort, que garanteixi estabilitat”.

Una vegada ha tancat la porta totalment a tornar a explorar un govern de coalició, Sánchez ha advertit a la formació lila que “de ben poc serveix insistir en un argument quan l’altra part el rebutja de ple”.

El líder del PSOE ha assenyalat a UP que l’únic camí possible per evitar repetir les eleccions és que l’oposició brindi el seu suport parlamentari, una sustentació que, segons Sánchez, podria anar “des de la investidura” a la totalitat de la legislatura.

Sánchez s’ha mostrat “obert” que Podem faci aportacions a la proposta de programa de govern que els socialistes han posat sobre la taula, malgrat que el document es presenta molt definit amb 370 mesures i no es planteja negociar-lo del tot. En qualsevol cas, els canvis que volguessin fer haurien de ser assumibles per al PSOE.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca