Boya es defensa al TSJC denunciant la “persecució ideològica” de l’Estat a l’independentisme

L'exdiputada de la CUP al·lega que no va rebre mai notificacions del TC ni querelles de la fiscalia

Publicitat

Mireia Boya es defensa de l’acusació de desobediència de la qual se l’investiga al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) pel procés sobiranista al·legant que “la imputació, processament i actual acusació en contra seva obeeixen a l’estratègia estatal, operada simultàniament des de fronts judicials, policials, mediàtics i polítics, de persecució ideològica de tot l’independentisme”, segons indica a l’escrit presentat al tribunal que ha avançat ‘Nació Digital’. Al mateix escrit, la defensa de l’exdiputada de la CUP al Parlament de Catalunya assegura que Boya no va rebre “mai” cap tipus de notificació ni de requeriment del Tribunal Constitucional ni tampoc “va ser subjecte de cap querella” de la fiscalia.

A banda, l’escrit de la defensa de Boya davant del TSJC desgrana un a un els fets pels quals les acusacions arriben a la conclusió que és culpable d’un delicte de desobediència o d’organització criminal, i afirma que totes les intervencions que se li atribueixen les va fer com a “diputada electa” del Parlament “en exercici legítim dels seus drets fonamentals a la participació política i a la llibertat ideològica”, i a l’empara de la seva “inviolabilitat com a diputada” pels vots i opinions emesos en exercici del càrrec.

A l’escrit, la defensa de l’exdiputada també denuncia que “la reacció de les estructures de l’estat espanyol s’emmarca en la pràctica històrica de la repressió contra l’independentisme”, que s’ha anat fent “extensiva i més intensa” a mida que aquesta opció ideològica “creixia i s’estenia entre la ciutadania” i anava assolint, des de plantejaments “plenament pacífics i democràtics, fites polítiques en el camí de l’objectiu de la creació d’una república catalana independent”.

Boya s’enfronta a penes que van des d’una multa de 8 mesos i 1 any i 4 mesos d’inhabilitació que demana l’advocacia de l’Estat per un delicte de desobediència als 12 anys de presó que demana l’acusació particular de Vox per un delicte d’organització criminal. Són les mateixes penes que demanaven al Tribunal Suprem abans que aquest decidís traslladar la causa per a ella i els exmembres sobiranistes de la Mesa del Parlament al TSJC.

Publicitat

En concret, l’Advocacia de l’Estat i la Fiscalia consideren Lluís Maria Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet autors d’un delicte de desobediència greu i demanen per als quatre primers multes de 30.000 euros i inhabilitació per a càrrec públic d’1 any i 8 mesos. L’excepció és Joan Josep Nuet que no sostenia les tesis sobiranistes però va facilitar el debat al Parlament. La Fiscalia li demana una multa menor, de 24.000 euros, i una inhabilitació d’1 any i 4 mesos.

En el cas de Boya Advocacia i Fiscalia difereixen. Mentre els primers demanen inhabilitació d’1 any i 4 mesos i multa de 24.000 euros, els segons sol·liciten multa de 30.000 euros i inhabilitació d’1 any i 8 mesos.

Vox, de la seva banda, demana per als cinc membres de la mesa del Parlament i per a Boya 12 anys de presó per un delicte d’organització criminal i una sanció de 108.000 euros i dos anys d’inhabilitació per un altre de desobediència continuada.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes