Els comuns s’obren a parlar dels pressupostos però no accepten “campanyes publicitàries d’Aragonès”

"Xecs en blanc per a la precampanya electoral d'Aragonès, no"

Els comuns s’han obert aquest dilluns a asseure’s a parlar amb el Govern dels pressupostos de la Generalitat 2020, però han advertit que no acceptaran “campanyes publicitàries” del vicepresident i conseller d’Economia del Govern, Pere Aragonès.

Publicitat

“Diàleg sincer per acabar amb les retallades, sí. Campanyes publicitàries d’Aragonès, no. Xecs en blanc per a la precampanya electoral d’Aragonès, no”, ha subratllat el diputat al Parlament de CatECP David Cid en declaracions a Europa Press.

Els comuns reaccionen d’aquesta manera a la previsió del Govern d’augmentar en 2.500 milions d’euros la inversió social del projecte de pressupostos que està preparant la Conselleria d’Economia, encara que aquest increment seria respecte als pressupostos actuals, que són els prorrogats del 2017.

Si es compara amb els comptes que va dissenyar el departament d’Aragonès per al 2019, que per falta de suports el Govern no va arribar ni a registrar formalment davant del Parlament, l’augment d’aquesta inversió social seria de 795 milions.

En aquella ocasió, l’interlocutor principal del Govern van ser els comuns, que van rebutjar donar suport al projecte de finances públiques després de constatar que part de l’increment anunciat –de prop de 1.600 milions– ja estava compromès, és a dir, no era una nova injecció en el capítol social.

Els comuns sospiten que el Govern està duent a terme la mateixa estratègia i que els 795 milions anunciats inclouen partides ja compromeses, com per exemple l’augment salarial als funcionaris que es va pactar el 2019 per al 2020 o les noves promocions dels Mossos d’Esquadra i Bombers de la Generalitat ja acordades.

“En les reunions sectorials sobre aquestes noves promocions ja es va dir que la despesa pressupostària correspondria al 2020, perquè aquests agents son ara a l’escola de Mossos”, explica Cid com a exemple que aquests fons no es considerarien una nova inversió social perquè ja estan compromesos.

Amb tot, reconeix que, per saber quina és la despesa social real que el Govern preveu en els propers comptes, necessiten conèixer el marc pressupostari i la regla de despesa, que depenen de la previsió que l’Executiu faci del creixement del PIB.

Per fer-ho, mantindran una reunió amb la Conselleria d’Economia la setmana vinent, en la qual esperen que els expliquin detalls per saber si el Govern preveu augmentar realment en 795 milions la despesa social, una xifra que, si fos inversió nova, Cid qualifica de “molt important”.

Amb tot, ha mostrat els seus dubtes que aquesta xifra pugui aconseguir-se sense prendre mesures en el capítol d’ingressos –un dels esculls que va impedir l’acord amb els comuns en la negociació dels passats pressupostos–, especialment en el que es refereix a la reforma de l’impost de successions i donacions, que CatECP demana augmentar.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca