El TJUE fixa per al 16 de setembre la vista sobre el cas de l’euroordre de Valtònyc

El Tribunal d'Apel·lació de Gant està a l'espera de l'opinió de Luxemburg per pronunciar-se sobre la petició d'extradició d'Espanya

Publicitat

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha fixat per al 16 de setembre la vista oral sobre l’euroordre d’Espanya contra el cantant Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc, segons ha pogut confirmar l’ACN. Les parts implicades estan citades a les dues i mitja del migdia d’aquell dia al tribunal amb seu a Luxemburg per presentar les seves al·legacions sobre el cas. La petició d’extradició emesa per Espanya està paralitzada al Tribunal d’Apel·lació de Gant, a Bèlgica. Aquest va plantejar el novembre del 2018 dues qüestions prejudicials al TJUE davant dels dubtes que tenia sobre l’aplicació de l’ordre europea de detenció pel delicte d’enaltiment del terrorisme, un dels tres que consten en l’euroordre contra Valtònyc.

Un cop se celebri la vista, l’Advocat General de l’alt tribunal haurà de donar la seva opinió sobre el cas. Segons fonts del tribunal aquest podria trigar “un parell de mesos” en pronunciar-se i, a partir de llavors, els magistrats emetrien la sentència en dos o quatre mesos. Quan Luxemburg es pronunciï, els jutges de Gant hauran de decidir sobre l’extradició de Valtònyc basant-se en l’opinió del TJUE.

El cas de Valtònyc

L’Estat reclama el cantant per complir una pena de presó de tres anys i mig pels delictes d’enaltiment del terrorisme, injúries a la Corona i amenaces per les lletres de diverses cançons que va escriure i pujar a Internet. Sobre els altres dos delictes, a banda d’enaltiment del terrorisme, que consten en la petició espanyola perquè Bèlgica entregui Valtònyc, el Tribunal d’Apel·lació no s’ha pronunciat, ja que per ara s’ha centrat en el primer.

Publicitat

La justícia belga ja va dictaminar en primera instància en contra de l’extradició de Valtònyc a Espanya, però la decisió va ser recorreguda per la fiscalia flamenca en nom de l’Estat.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes