Oscar Camps pressiona el govern italià

La Crisi de l'Open Arms puja de to amb declaracions creuades

Publicitat

Les declaracions creuades entre el govern italià i espanyol i l’Open Arms pugen de to. El president de l’ONG, Oscar Camps, ha lamentat que l’oferta del govern espanyol “ha paralitzat totes les gestions que s’estaven fent per obrir el port de Lampedusa” en una entrevista a Eldiario.es publicada aquest migdia. Camps també critica les paraules de la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, que a la Cadena Ser suggeria que l’Open Arms hauria pogut desembarcar a Malta. “No és veritat, vol vendre’ns com els dolents de la pel·lícula”, ha indicat Camps. Per altra banda, a través d’una piulada, ha pressionat el govern italià recordant que “mentre s’impedeix desembarcar a les 107 persones de l’Open Arms continuen les arribades per mar” en un missatge a Twitter on repiula una informació del diari la Repubblica on s’expliquen els desembarcaments de les pasteres.

A l’entrevista al mitjà digital Camps explica que han rebut l’oferta d’anar a un port espanyol més com “un obstacle” que no pas com “una ajuda”. Explica que l’Open Arms “no està capacitat” per viatjar a Espanya. “Com ens poden demanar que fem mil milles amb més de cent persones a bord?”, lamenta. Demana que si el govern espanyol té un vaixell per acompanyar-los, que els acompanyi “en condicions de seguretat i dignitat”. Demana a Espanya que el que ha de fer és “exigir a Itàlia complir amb les seves obligacions legals” i no encarregar-los “la responsabilitat del viatge” en un moment en què considera que no poden “garantir la seguretat”.

Lamenta que “la intromissió d’Espanya en tot això obstaculitza tots els avançaments per desembarcar al port més proper”. Camps argumenta que “quan el centre de Coordinació de Salvament havia demanat el desembarcament i una resolució deia que aquestes persones havien de ser ateses, de sobte apareix Espanya i diu que se’n fa càrrec”. Aquesta oferta del govern espanyol ha “paralitzat” les gestions per anar al port de Lampedusa. “Portem diversos dies alertant de la incapacitat de moure el vaixell en aquestes condicions, el divendres vam escriure a Pedro Sánchez, Emmanuel Macron i Angela Merkel perquè ja no aguantàvem més”.

Camps ha tingut paraules dures contra Calvo responent a la possibilitat d’anar a Mallorca. “Que vingui ella al vaixell a explicar-ho, que li paguem el viatge. Que els ho expliqui quan posem rumb al sud i deixin de veure la terra. Que els expliqui que seran dos o tres dies més amb les mateixes onades i els mateixos vòmits que fa uns dies, quan Mata i Itàlia ens van negar protegir-nos a les seves aigües del temporal. Li repeteixo a la vicepresidenta que no som els taxis del mar”, ha reblat.

Publicitat

En cas que hagin d’anar a un port espanyol, Camps reclama un vaixell de passatgers per poder-hi arribar “en condicions de dignitat”. “Així hi haurien d’arribar, no amuntegats en una coberta on porten 19 dies en una situació infrahumana. Mantenir un dia més no és la solució, sinó desembarcar-los a Itàlia”. En aquest sentit ha exposat que podrien desembarcar a Itàlia i que anessin a Espanya en avió. “És més econòmic que la gasolina de navegar fins allà en vaixell”, ha apuntat. “Si Espanya ens vol rebre ens hauria de venir a buscar”, ha afegit.

Camps ha explicat que la situació al vaixell és insostenible. Dels 17 tripulants nou s’encarreguen que el vaixell funcioni i vuit es dediquen a “frenar lluites, atendre crisis d’ansietat, assistir als que necessiten assistència sanitària per les ferides, preparar el menjar i mantenir la vida a bord”. Camps ha explicat que que “107 persones han de fer les seves necessitats en un sol vàter, perquè s’ha espatllat l’altre. Menjant arròs constantment, cada vegada tenim menys diners per anar al port a comprar fruita i verdura. Els ànims estan cansats. I la calor d’avui incrementa més l’agressivitat i la proximitat de la terra multiplica la desesperació. Volen llançar-se al mar i jo també ho faria”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca