Continua la crisi de l’Open Arms

La vicepresidenta en funcions lamenta que el vaixell "insisteixi" en atracar a Itàlia i insinua que ho podia haver fet abans a Malta

La vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, s’ha preguntat “què més pot fer Espanya” per ajudar l’Open Arms i ha remarcat que se li ha ofert “tot tipus d’ajuda” per fer una travessia “segura” fins a un port espanyol. Calvo ha remarcat que han contactat per donar-los combustible, menjar i ajuda sanitària i creu que amb aquests elements la tripulació es pot tranquil·litzar i afrontar “sense cap problema” la travessia fins a un port balear, que és el més proper. “Els hem ofert absolutament tot perquè no volem que corrin més risc o patiment, però què més ens queda?”, s’ha qüestionat a la ‘Cadena Ser’. La vicepresidenta, però, lamenta que des de l’Open Arms “insisteixin” en atracar a Itàlia tot i que el ministre de l’Interior, Matteo Salvini, mantingui els ports tancats. “No podem portar els ports espanyols fins a Itàlia”, ha dit. Calvo ha carregat contra el govern italià per “incomplir les normes comunitàries” però també ha deixat entreveure que l’Open Arms podia haver atracat a Malta un cop es va acordar el repartiment de migrants entre diferents països i que no ho va voler fer.

Publicitat

El número 2 de l’executiu en funcions ha justificat que esperessin fins a 17 dies per oferir un port a l’Open Arms i ha dit que la llei obliga Itàlia a fer-ho, i ha carregat contra l’executiu d’aquest país per “saltar-se les normes”. A la pregunta de per què no han fet l’oferiment abans, ha dit que això corresponia plantejar-li al govern italià que és qui té el port més segur i proper a l’embarcació amb bandera espanyola.

Ara bé, ha assenyalat que es tracta d’una “emergència humanitària” i que això ha fet que el govern espanyol hagi fet el pas i, en un primer moment, oferís diumenge el port d’Algesires per ser el que més preparat està per a aquest tipus de recepcions ja que, segons justifica Calvo, cada dia atén immigrants que creuen per l’estret. I ha dit que, davant la negativa del vaixell, van oferir qualsevol port prioritzant els de Balears per ser els més propers.

Calvo ha destacat que se li ha ofert de manera formal al responsable de l’embarcació “tot tipus d’ajuda” per arribar amb seguretat fins a un port espanyol. “Els hem dit que els facilitem tot el que necessitin: menjar, combustible o atenció mèdica per a la travessia”, ha manifestat. Per això, la vicepresidenta en funcions entén que un cop les persones estan “tranquil·les” perquè saben que van a port “segur i obert” la “incertesa psicològica desapareix” i poden arribar “sense problema” fins a costes espanyoles.

La número 2 de l’executiu de Sánchez ha defensat la política migratòria del PSOE i ha dit que ha estat “coherent des del primer dia”. “Sempre hem pres la mateixa decisió: seguretat a les fronteres, cooperació amb el Marroc i respecte als drets humans”, ha dit Calvo, que defensa la tasca que a diari fan des de Salvament Marítim “sense el focus de les càmeres ni els titulars”.

“Insisteixen en anar a Itàlia”

Calvo també ha lamentat que tot i l’oferta d’Espanya l’Open Arms “insisteixi en anar a Itàlia”. Ha lamentat l’actitud de Salvini però també la del responsable de l’ONG, Òscar Camps, perquè considera que podia haver atracat abans a Malta. “És qui té la responsabilitat del buc i podia anar a Malta i va anar cap a Itàlia”, ha afirmat.

Preguntada per si Malta realment s’havia ofert a acollir el vaixell, Calvo ha dit que Malta no es volia quedar els migrants si no hi havia un repartiment entre diversos països. “El repartiment es va pactar però el buc va anar cap a Itàlia”, ha afirmat.

La vicepresidenta no ha volgut parlar de “pols” entre Espanya i Itàlia i ha insistit que cal complir la normativa marítima i que Europa ha de prendre consciència que la política migratòria és una “qüestió comunitària”. I ha insistit en remarcar que Espanya és el país que “més esforços fa” i que té una frontera “molt complicada”. “No podem enviar el missatge de que amb una frontera tan complicada som el país que es pot fer càrrec de tot”, ha dit.

 

Crítiques a l’Open Arms

Calvo també ha aprofitat per recordar que la llicència que té el vaixell de l’ONG catalana és per a “repartiment d’ajuda humanitària” i no per a fer rescats a alta mar perquè “no està preparat per això”. La vicepresidenta ha remarcat que aquestes funcions les han de fer els estats i no vaixells particulars però davant la pregunta de si pensaven demanar-los que cessin els rescats ha tirat pilotes fora. “Els demanem el mateix que a qualsevol altre vaixell que té permisos legals de l’Estat i és que compleixi les normes”, ha afirmat.

A més, també ha criticat les declaracions del diputat Marcos de Quinto de Cs, que s’ha referit als migrants com a “ben menjats passatgers”. “Forma part de l’arrossegament de Cs amb missatges propis de la ultradreta”, ha manifestat.

Per últim, també s’ha referit a les negociacions per al futur debat d’investidura i ha dit que encara no hi ha hagut cap contacte més entre Pablo Iglesias i Pedro Sánchez.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes