Acord entre Espanya i Itàlia per solucionar la Crisi de l’Open Arms?

Veuen "completament incomprensible" haver de navegar mil milles quan estan a 800 metres de Lampedusa

L’Open Arms considera “completament incomprensible” que Espanya i Itàlia hagin acordat que el vaixell de salvament hagi de desembarcar a Mallorca. “Amb el nostre vaixell a 800 metres de les costes de Lampedusa, els estats europeus estan demanant a una petita ONG, com la nostra, que afronti, després de 18 dies d’espera, mil milles més i tres dies de navegació, en condicions climàtiques adverses, amb 107 persones esgotades a bord”, exposen en un comunicat. En cas que es confirmi aquest acord entre els dos estats, l’organització els reclama que garanteixin “els mitjans necessaris” perquè el desembarcament en un port segur es dugui a terme amb èxit. L’entitat insisteix que continuarà treballant per “protegir els drets humans d’aquestes persones” fins a trobar “una vertadera solució”.
Open Arms recorda que entre l’1 i el 10 d’agost van dur a terme tres operacions de rescat marítim diferents, salvant un total de 163 persones, entre les quals hi havia dues dones embarassades i 32 menors d’edat. Des del primer moment van demanar un port per desembarcar aquestes persones als estats més propers, Itàlia i Malta, com recorden que “exigeix el dret marítim internacional”, però van rebre una resposta negativa.

Fins ara s’han dut a terme sis evacuacions mèdiques d’emergència. Afegeixen que han adoptat totes les mesures necessàries per garantir els drets de les persones que porten a bord, recorrent al Tribunal de Menors i la Fiscalia de Palerm, el TAR de Laci i el Fiscal d’Agrigent.

Publicitat

La Moncloa desmenteix acord amb Itàlia

Des de la Moncloa, han sortit a desmentir que existeixi cap acord amb Itàlia. Segons confirmen des de l’executiu de Pedro Sánchez, l’ONG al·ludeix “de manera confusa” en el seu comunicat a aquest “suposat acord”. “L’únic que és cert és que el govern d’Espanya ha ofert a l’Open Arms poder dirigir-se al port espanyol que estigui més pròxim a la seva ruta i que l’executiu italià està incomplint la llei a l’impedir el desembarcament dels migrants a Lampedusa o qualsevol altre port proper”, expliquen des de la Moncloa.

En el comunicat, reiteren que els ports espanyols “es mantindran a disposició de l’Open Arms” vista la situació “d’emergència humanitària”. A més, com ha explicat la vicepresidenta en funcions aquest matí a la Cadena Ser, el govern espanyol ha posat a disposició de la tripulació tot allò que necessitin per arribar fins a costes espanyoles de manera segura. Fins al moment, però, des del govern espanyol asseguren que no han rebut “una resposta clara i directa”.

Des de l’executiu espanyol defensen la gestió feta i segueixen reclamant una solució comú i recorda que quan es produeixi el desembarcament es prosseguirà amb el repartiment acordat entre diversos països europeus, entre ells Espanya.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes