Associacions de jutges demanen al Govern espanyol que “protegeixi” l’Open Arms

El comunicat el signen col·lectius com Jutgesses i Jutges per a la Democràcia, l'Associació de Dones Jutgesses d'Espanya, Àgora Judicial o la Unió Progressista de Fiscals

Publicitat

Diverses associacions de jutges han demanat en un comunicat conjunt al Govern central en funcions de Pedro Sánchez que “protegeixi i empari” de manera “urgent” el vaixell espanyol Open Arms i “deixi de posar traves a la seva tasca essencial de vigilància, denúncia i salvament”.

El comunicat el signen col·lectius com Jutgesses i Jutges per a la Democràcia, l’Associació de Dones Jutgesses d’Espanya, Àgora Judicial o la Unió Progressista de Fiscals, i reclama al Govern espanyol que exigeixi a Itàlia i Malta, com a ports segurs més pròxims, que permetin l’entrada del vaixell, que des de fa dies espera amb 121 persones rescatades del Mediterrani un port per desembarcar.

Segons les associacions, l’Open Arms va salvar aquestes persones “d’una mort segura” i ho va fer complint amb un deure legal.

“Brindar auxili als qui es troben en perill de mort al mar és una obligació consagrada en el Dret Internacional”, apunten els signants del manifest, entre els quals també es troben Comissió de Defensa, Associació Catalana de Juristes Demòcrates i el Sindicat de Lletrats de l’Administració de Justícia.

Publicitat

“Tant Itàlia com Malta, els dos ports segurs més propers, es neguen a atorgar permís i cap altre país europeu ha ofert els seus. El nostre govern, amb la seva inacció, està permetent aquesta situació d’indefensió en la qual es troba l’Open Arms, un vaixell amb bandera espanyola al qual només se li pot retreure haver complert amb la llei del mar”, afegeixen aquestes organitzacions de jutges.

“Espanya ha de vetllar pel compliment del dret marítim, i sobretot, dels drets humans”, proclamen els signants, que reclamen al Govern espanyol que, en el cas que Itàlia i Malta no atenguin les seves peticions, “porti aquest incompliment al Tribunal del Mar a Hamburg, amb sol·licitud de mesures provisionals, per protegir la vida de les persones que es troben a bord”.

“Aquesta espera al mar suposa un tracte inhumà i degradant que ha de finalitzar immediatament. Qualsevol altra solució posarà en perill el vaixell i la tripulació. És el nostre moment com a país per demostrar que no som còmplices de polítiques criminals”, sentencia el comunicat.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca