Sitges perdonarà les multes contra els pisos turístics il·legals si els propietaris els destinen a lloguer social

L’Ajuntament prepara una ordenança amb què preveu endurir el control dels HUT no reglats per aplicar sancions “exemplars”

Publicitat

L’Ajuntament de Sitges vol oferir un sistema per perdonar les multes contra els pisos turístics il·legals si els propietaris els cedeixen a lloguer social. És una de les mesures que el govern (ERC, Sitges GI i Guanyem) preveu incloure a la futura Ordenança Reguladora dels Habitatges d’Ús Turístic (HUT), que confia aprovar inicialment abans que acabi l’any. En una entrevista a l’ACN, l’alcaldessa Aurora Carbonell ha avançat que estan donant forma a una de les grans propostes que els republicans defensaven durant la campanya electoral, i ha advertit que el nou executiu endurirà el control contra els HUT no reglats. “M’agradaria que hi hagués sancions exemplars perquè la gent ha d’entendre que els pisos turístics il·legals fan molt mal a tothom”, remarca.

Carbonell destaca que la proposta per condonar les sancions té un doble objectiu: evitar l’activitat dels pisos turístics il·legals i, de retruc, ampliar el parc d’habitatge social. La mesura és ara en procés de concreció a través d’una ordenança que l’Ajuntament vol elevar al ple abans que acabi l’any. La intenció de l’alcaldessa és que els infractors cedeixin el pis a la borsa de lloguer assequible per un període delimitat d’anys, durant els quals també es pactaria el preu amb què el pis entra al mercat de l’habitatge.

La proposta per perdonar les multes, apunta Carbonell, es planteja en un moment en què el govern vol endurir la persecució dels HUT no reglats. L’alcaldessa recorda que les sancions contra els pisos turístics il·legals són una competència compartida amb la Generalitat, que a la Llei de Turisme estableix multes de fins a 600.000 euros per als casos molt greus. Amb tot, la majoria de casos castigats els últims anys s’han saldat amb penes que oscil·len entre els 3.000 i els 12.000 euros.

En paral·lel al règim de multes turístiques, però, Sitges confia ara en aplicar sancions de caire urbanístic. I és que l’últim any l’Ajuntament ha aprovat una modificació del Pla General amb la qual limita el percentatge de HUT dins el terme municipal. Això permet al consistori aplicar un altre tipus de multes “molt més elevades” de les que es realment es cobren a dia d’avui, segons relata l’alcaldessa a l’ACN, tot assenyalant que la voluntat del govern és imposar sancions que vagin dels 60.000 fins més amunt dels 100.000 euros.

Publicitat

Subratlla que la prioritat és desplegar multes “exemplars” per tal d’“erradicar” tots els HUT que se salten la llei, ja que reconeix que ara l’Ajuntament “no té control” sobre els pisos turístics il·legals. Carbonell reclama endurir la supervisió perquè “cal que la gent vegi que fan molt mal a tothom, no només per una qüestió de competència deslleial”. “Generen problemes de neteja, seguretat i nombroses queixes per sorolls”, afegeix, mentre accepta implícitament les crítiques que el president del Gremi d’Hosteleria de Sitges feia a principis d’estiu en una entrevista a l’ACN.

Límits urbanístics amb un ull posat als tribunals

Amb els canvis al Pla General aprovats a finals del 2018, s’estableix que els HUT no podran superar el 9% dels habitatges de tot Sitges, mentre es marquen tres àrees amb els respectius topalls: un 10% al nucli antic i tota la zona litoral; un 7% a la resta de barris i als nuclis de Garraf i les Botigues; i es permeten nous HUT al sòl no urbanitzable si es tracta de masies i cases rurals catalogades.

Aquesta limitació va entrar en vigor a les acaballes de l’any passat, després de dues moratòries amb que el consistori havia vetat l’obertura de nous habitatges turístics es de finals del 2016. La modificació ha estat recorreguda als tribunals per dues associacions del sector, que han denunciat la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Generalitat a Barcelona –òrgan que dona l’últim vistiplau a la limitació-. Govern i Ajuntament són ara pendents de si la denúncia prospera, si bé de moment els límits per a nous HUT són vigents perquè no s’ha dictat cap suspensió cautelar.

“Un monstre” equivalent a 80 hotels

Segons l’Ajuntament, a Sitges hi ha registrats poc més de 1.700 HUT reglats, xifra que ja representa el 9% del parc d’habitatge del municipi. Ara, doncs, no hi ha marge per a què el sector creixi, però el govern és a l’expectativa del desenvolupament urbanístic de tota la zona est, en plena fase d’obres. Quan els edificis d’aquesta àrea del municipi estiguin enllestits, la xifra global de llicències d’HUT es podria elevar fins prop de les 2.000. Segons l’alcaldessa, traduït en nombre de llits, equivaldria als 40 hotels que ja hi ha a Sitges.

Pel que fa a la quantitat de pisos il·legals, les últimes dades de què disposa el consistori apunten a un volum similar al del sector reglat. L’Ajuntament calcula que a Sitges hi ha entre 1.500 i 2.000 pisos fora de la llei, si bé la xifra oscil·la en funció de l’època de l’any. L’alcaldessa assegura que la quantitat d’aquests tipus d’allotjaments s’ha convertit en un “monstre”, ja que la suma dels legals i els il·legals podria arribar a equiparar-se a la construcció de 80 hotels, segons estudis tècnics municipals.

Impuls a l’accés a l’habitatge

En paral·lel al control dels HUT i la condonació de les multes, el govern de Sitges també s’ha proposat impulsar l’accés a l’habitatge de lloguer social a través d’altres fórmules. En aquest sentit, Carbonell destaca la intenció de posar en marxa un programa d’ajudes a la rehabilitació de cases antigues si aquestes es destinen a lloguer social, la recuperació de les antigues cases dels mestres de les escoles públiques, i la construcció de dues promocions d’habitatges públics.

Aquesta última mesura segueix el projecte iniciat a finals de la darrera legislatura, quan el govern format aleshores per PDeCAT, Demòcrates i ERC va anunciar la construcció de 650 pisos a llarg termini. De moment, per aquest 2019 es vol desencallar una promoció 100% pública de 40 pisos i una segona promoció publico-privada de 70 habitatges.

“Volem que es construeixin el més ràpid possible, perquè hi ha una necessitat evident”, subratlla Carbonell, que també demana el suport de la Generalitat. En aquest sentit, reclama que es desencalli la llei per fixar topalls als preus de lloguer, ja que lamenta que Sitges té un “greu problema” en aquest àmbit, perquè el sol és molt car i això, diu, dispara els preus de l’habitatge.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes