Es compleixen 60 anys de la primera imatge de la Terra des d’un satèl·lit

El dia 7 d'agost, en el moment en què es va prendre la imatge, el satèl·lit estava damunt de Mèxic a una altitud d'aproximadament 27.000 quilòmetres

Publicitat

Explorer 6 va ser un satèl·lit artificial de la NASA llançat el 7 d’agost del 1959 en un coet Thor des de cap Canaveral. Va ser el primer satèl·lit a obtenir una fotografia de la Terra des de l’espai.

La missió d’Explorer 6 va ser la d’estudiar la radiació de l’entorn espacial, els rajos còsmics galàctics, la propagació d’ones de radi a l’atmosfera superior i el flux de micrometeorits. També va provar un dispositiu per fotografiar la capa de núvols de la Terra, el resultat de la qual va ser la primera imatge del nostre planeta des d’un satèl·lit en òrbita, presa el 14 d’agost del 1959, que es mostra a dalt.

En el moment en què es va prendre la imatge, el satèl·lit estava damunt de Mèxic a una altitud d’aproximadament 27.000 quilòmetres. La imatge era del nord de l’Oceà Pacífic central, transmesa a una estació terrestre a Hawaii en un lapse de 40 minuts, informa la NASA.

El satèl·lit tenia forma esfèrica, s’estabilitzava mitjançant gir (168 revolucions per minut) i feia servir quatre panells solars que sobresortien de l’equador del satèl·lit i que alimentaven les bateries, informa Viquipèdia.

Publicitat

Cadascun dels experiments que portava el satèl·lit, excepte l’experiment de càmera de televisió, proporcionaven dos tipus de senyal: un analògic i un altre digital. Per transmetre la telemetria digital i el senyal de televisió es feia servir un transmissor UHF (que funcionava durant unes hores al dia), i per a l’analògic, dos transmissors VHF (que funcionaven contínuament).

Després del llançament es va comprovar que només tres dels quatre panells solars s’havien desplegat, amb la qual cosa només es va disposar del 63% de l’energia prevista, i el percentatge va disminuir amb el temps, per la qual cosa la relació senyal/soroll va empitjorar, en haver afectat gairebé totes les dades.

Un dels transmissors VHF va fallar l’11 de setembre del 1959. L’últim contacte amb Explorer 6 va tenir lloc el 6 d’octubre del 1959, després de recollir i enviar 827 hores de dades analògiques i 23 hores de dades digitals. El satèl·lit va tornar a entrar a l’atmosfera el 30 de juny del 1961.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca